Novi Peugeot 308 SW sa hibridnim priključkom

logo automobila Peugeot na haubi

Kompanija Peugeot je predstavila svoj novi model 308 SW, tačnije redizajniranu karavan verziju iz svoje hečbek porodice automobila, sada sa novim električnim punjačem i sa više prostora za putnike.

Novi Peugeot 308 SW se očekuje krajem 2021. godine ili početkom 2022. Iako cena još uvek nije zvanično potvrđena, predviđa se da će biti oko 26.000 evra.

Smatra se jednim od najlepših modela ovog tipa u Evropi, s obzirom da predstavlja produženu karavan verziju lepo dizajniranog hečbek automobila sa više prostora i udobnosti za putnike. Osim toga, predstavlja drugi model sa novim logom kompanije, dok ceo dizajn automobila ukazuje na novitete po pitanju njegove veličine.

Šta se promenilo po pitanju izlgeda?

U odnosu na dosadašnju verziju, produženo je međuosovinsko rastojanje za 55 mm na sadašnjih 2732 mm. Ostavlja se znatno više prostora za putnike, dok je prtljažnik povećan sa 412 na 608 litara, što je na primer, za čak 33 litre više u odnosu na Ford Focus karavan. Ukoliko i to ne bude dovoljno, ostavlja se mogućnost spuštanja zadnjih sedišta, pa se tako dobija prostor od 1,85 metara po dužini.

U poređenju sa prethodnom 308 SW verzijom, zadržana je širina prednje i zadnje osovine, međutim novi model je niži za 20 mm, a duži za 6 cm, radi veće dinamičnosti. 

Karakterišu ga odlično LED osvetljenje, točkovi između 40 i 45 cm i poprilično jednostavan, po nekima čak i tradicionalan unutrašnji dizajn. Smatra se da to nije slučajnost, s obzirom da slični modeli iz konkurencije karavana kod drugih proizvođača prate sličan trend.

Unutrašnjost samog automobila poprilično podseća na standardnu 308 SW verziju, ali se novitet ogleda u najnovijoj kontrolnoj tabli sa višenamenskim upravljačem i 25 cm dugačkim ekranom osetljivim na dodir.

prikaz klučeva automobila PeugeotNova opcija za električno punjenje

Peugeot 308 SW će biti dostupan u verzijama sa benzinskim motorom od 1.2 litara i dizel motorom od 1.5 litara. Standardni trocilindrični 1.2-litarski benzinski motor sa turbopunjačem biće ponuđen u verziji sa 110 ili 130 konjskih snaga, kao i sa manuelnim menjačem od 6 brzina ili opciono 8 brzina za verziju sa jačom snagom.

Takođe, postoji opcija za električni priključak sa 178 i 222 konjske snage, dometom od 59 kilometara posredstvom baterije od 12.4kWh, 81 kW elekričnim motorom i osmostepenim automatskim menjačem.

Iako su iz kompanije Peugeot najavili novi kompletno električni automobil u hečbek verziji, dovodi se u pitanje da li će to biti slučaj i sa karavanom.

Smatra se da Peugeot 308 SW predstavlja evropsku alternativu za SUV modele, s obzirom na svoju veličinu i isečen zadnji kraj karakterističan za hečbekove i terence. Mnogi evropski proizvođači automobila i dalje veruju u svoje karavane, a prilagođavanjem pokušavaju da isprate trendove u dizajnu karakterističnom za SUV modele. 

Da li će i koliko pojedini proizvođači automobila uspeti da se odupru svetskim trendovima u auto industriji nije moguće predvideti, ali je sigurno da električni i SUV modeli automobila dobijaju na popularnosti, pa se tako i kod nas sve više pominju.

Da li ste razmišljali o prodaji sopstvenog polovnog automobila?

Ukoliko pratite promene u svetu automobila, sigurno je da ste u nekom trenutku pomislili na mogućnost kupovine električnog ili terenskog vozila. Činjenica je da oni imaju visoku cenu, stoga zahtevaju više novca za ulaganje.

Jedna od opcija za prikupljanje novca je svakako prodaja polovnog automobila po realnoj ceni, pa ukoliko ste zainteresovani, možete nas kontaktirati.