EU bi mogla da dozvoli prodaju novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem na e-goriva posle 2035.

Brzinometar u automobilu

Zbog protivljenja Nemačke odluci EU o zabrani prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine, Evropska komisija predlaže novo rešenje. Komisija sada preispituje potpunu zabranu i razmatra novi nacrt predloga o korišćenju SUS motora na e-goriva.

Šta se razmatra u okviru novog nacrta predloga?

Porscheovo ulaganje u e-goriva moglo bi se pokazati kao mudra odluka, s obzirom na to da Evropska unija razmatra da dozvoli proizvođačima prodaju automobila koji rade na sintetičko gorivo, nakon 2035. godine. 

U izradi su planovi koji omogućavaju prodaju novih automobila ukoliko koriste e-goriva. Nacrt predloga takođe zahteva da ova vozila imaju sposobnost da prepoznaju vrstu goriva koja se koristi i spreče da automobil radi na standardne vrste goriva.

Novi nacrt predloga mogao bi da natera proizvođače automobila da razviju nove motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Čovek toči gorivo

Kompanija Porsche ulaže u e-gorivo

Porsche je uložio 75 miliona dolara u holding kompaniju za sintetičko gorivo, a u avgustu 2022. je započeo proizvodnju e-goriva. U decembru, Porsche je koristio prve kapi e-goriva da napuni 911, a postrojenje je trenutno u pilot fazi, proizvodeći 130.000 litara godišnje. Ova kompanija ima za cilj da poveća proizvodnju na 550 miliona litara godišnje do 2027. godine.

Međutim, vredi napomenuti da je ova količina čini veoma mali procenat u poređenju sa globalnom potrošnjom goriva. Stoga, malo je verovatno da će se pokrenuti dovoljno stanica za proizvodnju e-goriva u narednih nekoliko godina koje bi napravile značajan uticaj. 

Dok EU razmatra ovaj novi predlog, Nemačka i šest drugih evropskih nacija ujedinile su se da mu se suprotstave. Oni su izrazili zabrinutost u vezi sa smanjenjem gubitka radnih mesta i zatražili garancije da bi budući automobili sa unutrašnjim sagorevanjem mogli da rade na e-goriva. Komisija i nemačke vlasti rade na postizanju sporazuma pre sledećeg samita EU.

Kako lako možete prodati vaš stari automobil sa SUS motorom?

Ukoliko razmišljate o prodaji svog starog automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje, naša agencija za otkup polovnih automobila može vam u tome pomoći. Nudimo najpovoljnije cene otkupa vozila, a slobodno nas možete kontaktirati i uveriti se u efikasnost našeg rada!