Manuelni menjači odlaze u istoriju

prikaz manuelnog menjača

Iako mnogi vozači tvrde da niste pravi vozač ako ne barate transmisijom automobila, ručni menjač polako odlazi u istoriju.

Tokom većeg dela automobilske istorije manuelni menjač je bio standard, a automatski luksuzna karakteristika pojedinih modela. Danas proizvođači navode da je potražnja za standardnim menjačima mnogostruko pala u odnosu na prethodnu deceniju, i da ovaj trend ima tendenciju da se nastavi. 

Zašto je to tako?

Napredak tehnologije uzrokuje promenu standarda

Automatici sada imaju brže prebacivanje, više brzina za upravljanje, tiši rad motora i bolji prenos transmisije, dok sa druge strane obrtni momenat poboljšava ekonomičnost goriva.

Savremena automatika nudi najmanje 6 brzina, dok postoje i modeli sa 7 ili 8 brzina. Činjenica je da bi vozači prilično otežano menjali toliko brzina ručno. Sada je automatika postala jako napredna, pa su proizvođači automobila razvili sisteme koji se mogu po potrebi prebaciti i na ručni menjač. 

Slučaj u Velikoj Britaniji svedoči novim promenama u automobilskoj industriji i preferencijama potrošača, jer po prvi put na njenoj teritoriji ima više automobila sa automatskim menjačem nego sa manuelnim. 

U Luksemburgu je 2018. godine od ukupne prodaje automobila 90% bilo automatik, u Švajcarskoj 74%, a u Švedskoj procenat manje.

Mercedes Benz je takođe potvrdio inicijativu nemačkog proizvođača automobila da smanje troškove, a stručnjaci predviđaju da će proizvodnja automobila sa manuelnim menjačem u potpunosti nestati do 2030. godine

Ono što je sigurno je da automatski menjač postaje karakteristika automobila koja se podrazumeva, kao što su sada električni podizači stakla.

Da li će sve kompanije pratiti ovaj trend?

Iako je nestanak manuelnih menjača u istoriju neminovan, nije svaka kompanija odustala od starog dobrog ručnog menjača. Međutim, tranzicija se dešava postepeno pa je tako KIA pronašla način da zadrži manuelni menjač, dok je istovremeno predstavila blago hibridnu tehnologiju. 

Evidentno je da će se manuelni menjači najduže zadržati u starijim automobilima, za koje će biti potrebne decenije da u potpunosti nestanu sa ulica i ustupe mesto modernijim, tehnološki sofisticiranijim modelima.

Da li želite da prodate automobil?

Dok se tranzicija u automobilskoj industriji rapidno kreće ka inovacijama, mi ćemo nastaviti da vozimo automobile koji su nam dostupni. Kontaktirajte nas, a mi ćemo u najkraćem roku izaći na teren, otkupiti Vaše vozilo i isplatiti Vam odmah novac na ruke.