Električni kombi – Mercedes-Benz Vision Van u Parizu

Mercedes-Benz još jednom pokazuje interesovanje i odlučnost za najnovije tehnologije u automobilskom svetu. Najnovije najavljeno vozilo za Salon automobila u Parizu – Mercedes- Benz Vision Van tj. samoupravljajući električni kombi. Interesantan koncept iz Mercedesa je namenjen optimizaciji sistema dostave. Novi Mercedesov kombi će je potpuno revolucionarni koncept i deo “Vision” projekta. Evo o čemu se radi…

Mercedes-Benz Vision Van električni kombi za dostavu

Salon automobila u Parizu koji se održava 29. septembra će biti za nesvakidašnji i unikatan Mercedes vision koncept kombija. Vision Van tj. Vizija Kombi je san svih vozača kombija koji voze kombi vozila odavno spremna za penziju.

Savršen kombi za dostave i kurirske službe

Vision Van kombi je vizija budućnosti kuririskih službi jer osim toga što je u pitanju električno vozilo bez ikakve emisije štetnih gasova, on je podređen apsolutnom zadovoljstvu dostavljača i velikih kurirskih kompanija, ali i korisnicima kurirskih usluga. Kombi je dizajniran na takav način da je potpuno automatizovan i sposoban da vrši samostalne dostave paketa do korisnika. I to ne na bilo koji način već poseduje dronove koji automatski dobijaju uputstva za raznošenje pošiljki.

Ideja je da nakon što kombi sa vozačem stigne u određeno naselje u kom ima nekoliko spremnih paketa za dostavu, moguće je poslati dronove koji će samostalno doneti pakete do vrata korisnika, dok će vozač tj. “kontrolor” ovog automatizovanog kombi vozila raznositi pakete koji su svojim dimenzijama ili težinom nepraktični za dronove.

Vision Van kombi enterijer

Automatizacija će olakšati i utovar i istovar pošiljki, pošto ih obično u današnjim kombijima bude oko 180. Zamislite da taj posao možete ubrzati skoro duplo? Takođe, biće dostupan i servis paket opreme u kombiju sa delovim i alatima za brze popravke i dorade rada kombija.

Domet Mercedesovog električnog kombija i telematske mogućnosti

Kako je u pitanju električni kombi sa visoko automatizovanim svojstvima, postavlja se pitanje koliki će biti domet električnog kombija zvanog Vision Van? Mercedes najavljuje da će postojati različite verzije električnog kombija pri čemu će neki kombiji imati domet od 80 km, dok će neki dostizati razdaljine i više od 170 km.

Takođe, Mercedes najavljuje i visoku efikasnost poslednjeg kilometra kada je u pitanju domet kombija sa električnim pogonom. Efikasnost poslednjeg kilometra bi mogla biti pojačana za više od 50 procenata, što je ogromna prednost naspram trenutno postojećih električnih motora.

Automatizovani električni kombi Vision Van

Vision Van kombi je velika prednost za urbane centre

Ideja samog Vision Van Mercedes-Benz kombija jeste efikasnost. Ta efikasnost se odnosi i na uštedu prostora i optimalan rad u urbanim sredinama gde se mogu stvarati velike gužve i zastoji u saobraćaju. Ovaj kombi će sigurno stvarati veliku prednost kod naručivanja namirnica, hrane i svakodnevnih potrebština.

Pošto su predviđanja da će gradovi i urbane sredine činiti čak 2/3 ukupne svetske populacije, optimizacija upotrebe vozila i uštede energije i vremena će biti ključna. Prava stvar za koju je i proizveden Vision Van kombi.

Šta vi mislite o ovom kombiju, da li ima budućnost u Srbiji? Svakako, za sada se možemo samo radovati slikama prototipa sa Salona u Parizu. Do sledećeg čitanja, pokušajte i sami da malo uštedite na gorivu.