Da li će sintetička goriva zameniti električni pogon – Šta su to e-goriva?

Da li će sintetička goriva zameniti električni pogon – Šta su to e-goriva?

E-goriva su sintetičke verzije fosilnog goriva koji se vekovima koristi u industriji. Fosilna goriva koja poznajemo nisu održiva jer će pre ili kasnije nestati, pa se u skladu sa tim mnogi pitaju šta nam je činiti?

Kako nastaju e-goriva?

Ova goriva su poznata i kao elektrogoriva ili sintetička goriva, i vrsta su sintetičkog goriva proizvedenog korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Proizvodni proces obično uključuje korišćenje električne energije za pretvaranje vode (H2O) u vodonik (H2) kroz proces koji se naziva elektroliza. Vodonik se zatim kombinuje sa ugljen-dioksidom (CO2) da bi se stvorila goriva na bazi ugljovodonika kao što su metan, metanol ili sintetički benzin i dizel.

E-goriva imaju potencijal da budu održivija alternativa konvencionalnim fosilnim gorivima jer se mogu proizvesti korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra, sunca ili hidroenergije.

Pored toga, ona su kompatibilna sa postojećim motorima na unutrašnje sagorevanje.

Zašto svi ne pređemo na e-goriva ako su tako dobra?

Iako je cilj smanjiti emisiju štetnih gasova, energija potrebna za proizvodnju sintetičkog gasa nije zanemarljiva. Postoje tri glavna industrijska procesa za proizvodnju e-goriva i poznata su kao „biomasa u tečnost“, „energija u tečnost“ i „sunce u tečnost“.

Glavni problemi sa sva tri pristupa su obim i efikasnost. Na globalnom nivou, koristimo ogromne količine goriva. Biomasa podrazumeva uzgoj biljaka koje se zatim pretvaraju u biogorivo.

Kritičari tvrde da je neetičko uzgajanje hrane za industrijsko gorivo kada mnoge zemlje suočavaju sa siromaštvom i glađu. Istina je da bi plodno zemljište moglo biti bolje iskorišćeno, ali razdvajanje vodonika iz vode kako bi se dobila „energija u tečnost“ takođe zahteva mnogo energije. Obe opcije se smatraju neizravnim procesima, tj. potrebno je uložiti nešto kako bi se dobila energija.

„Sunce u tečnost“ može izgledati kao najbolji put, gde bi sve zemlje mogle imati koristi. Međutim, prema Institutu za električne i elektronske inženjere (IEEE), konverzija sunčeve energije u gorivo ima maksimalnu efikasnost od samo 7%. Cilj je dostići efikasnost od 20% – što se trenutno smatra optimističnim.

Električni automobili su za sada najbolje alternativa, dok za njih možete prikupiti novac prodajom starog vozila.

Da li ste razmišljali o prodaji polovnjaka?

Ukoliko razmišljate o kupovini električnog automobila, a prvo želite da prodate svoj stari, otkup automobila je prava opcija za vas! Najpovoljnije cene i efikasan dogovor kod nas će u mnogome olakšati prodaju starog automobila.

Jednostavno nas kontaktirajte i dobićete sve informacije u najkraćem roku!