McLaren Senna sa karbonskim vlaknima izgleda kao milion dolara

Automobil McLaren Senna u salonu automobila

McLaren Senna je jedan od najekskluzivnijih automobila ikada napravljenih, premda to ne znači da vaš model ne može biti još ekskluzivniji. Jedan kupac izabrao je jedinstvenu “karbon” temu, koja uključuje izložene panele karoserije od karbonskih vlakana. 

Cena? Prava sitnica.

Upoznajte specijalnu “karbonsku temu” McLaren Senna

McLaren Senna košta 750.000 funti i svi primerci su prodati. Međutim, kada je u pitanju McLaren Senna Carbon stvari stoje malo drugačije. 

Kompanija je iskoristila sajam automobila u Ženevi 2018. godine kako bi debitovala sa 5 specijalnih izdanja McLaren Senna modela, a jedno od njih uključivalo je i pomenutu karbon temu. 

Ovim projektom upravljao je McLarens Special Operations (MSO), koji zadovoljava specijalne zahteve svojih kupaca. Kao što biste i očekivali, posebna želja za detaljima koštaće vas dodatnog novca. 

Prikaz enterijera automobila McLaren Senna

McLaren navodi: “Za automobile naručene od strane McLarens Special Operations biće potrebno znatno više vremena za izradu modela. Personalizacija automobila po želji koju je MSO izveo, na primer, za McLaren Senna Carbon temu dodaje na cenu malo ispod 300.000 funti.”

Dakle, ovo je McLaren Senna koji ne izgleda samo kao milion dolara, već košta i više – milion funti.  

Više od 1000 sati rada na McLaren Senna Carbon modelu

Prema McLaren-u, Senna Carbon sastoji se od 67 pojedinačnih delova i za izradu je potrebno oko 1000 sati rada. Procenjuje se da trošak samo za rad na ugljeničnim vlaknima iznosi oko 420.000 dolara. 

Osim toga, za farbanje pragova, zadnjeg krila, prednjih i zadnjih aero delova bilo je potrebno skoro 250 sati rada. 

Međutim, to nisu svi unikatni detalji na ovom automobilu.

Uskoro će kupac na raspolaganju imati točkove od karbonskih vlakana. McLaren navodi da je prednji točak težak 7.5 kg bez gume – što je 10% manje od standardnog točka. 

Pored besprekorno upletenih ugljenika, kombinacija zelene i žute boje direktna su referenca na trkačku kacigu Airton Sene, legendarnog brazilskog vozača trkačkih automobila. Izgleda da imenovanje automobila prema pokojnoj brazilskoj trkačkoj legendi nije bilo dovoljno. 

McLaren Senna nije samo prevozno sredstvo, već je rezultat industrije koja gradi funkcionalna umetnička dela, a sigurni smo da je ovo samo početak.