Predstavljen naslednik M klase – Mercedes benz GLE

Predstavljen naslednik M klase – Mercedes benz GLE

Nova Mercedes benz GLE klasa imala je svoju svetsku promociju 1. aprila na njujorškom auto salonu. Mercedes GLE krosover u stvari predstavlja dizajnerski i tehnički unapređenog i preimenovanog naslednika dosadašnje M klase nemačkog auto giganta, čije su tri generacije, od svog pojavljivanja na tržištu 1998. godine do danas, prodate u oko 1,6 miliona primeraka. Dakle, novi Mercedes GLE je samo facelift-ovan, restilizovan i tehnički osvežen model aktuelne treće generacije M klase, koji je u skladu sa novom mercedesovom nomenklaturom dobio i novo ime.
Kada je reč o spoljašnjem izgledu, silueta je ostala ista, sa linijama nasleđenim od M klase. Na prednjoj strani uočljiva je restilizovana maska hladnjaka, kao i farovi preuzeti od mercedesove S klase, koji opciono mogu biti opremljeni LED svetlima. Inovacije na zadnjem kraju ogledaju se u novim LED svetlima, novom braniku i sportskim izduvnim cevima četvrtastog oblika smeštenim u donjem delu branika. Blage izmene pretrpeli su i krovni nosači, a u ponudi su i nove alu-felne. Najmoćnija varijanta novog mercedesovog SUV-a, model GLE AMG, karakteriše veća vizuelna agresivnost, sa novim prednjim branikom sportskog dizajna, restilizovanom maskom hladnjaka, 20-inčnim alu-felnama titanijum sive boje, zadnjim difuzorom i četvorocevnim izduvnim sistemom.
Eksterijer je uglavnom preuzet od prethodnog modela. Inovacije predstavljaju 7-inčni displej infotainment sistema, multifunkcionalni volan, drugačije presvlake i širok izbor drvenih, aluminijumskih i ukrasa od ugljeničnih vlakana. Takođe, proširena je i paleta unutrašnjih boja.
Širok izbor pogonskih agregata predstavlja i najznačajnije osveženje u odnosu na M klasu. Najinteresantnija je svakako GLE 500e 4MATIC varijanta, prvi hibridni plug-in model u istoriji mercedesovog SUV segmenta. Ovaj model raspolaže 3.0L BlueDIRECT V6 benzinskim agregatom i 8.8 kWh litijum-jonskom baterijom, koji zajedno proizvode maksimalnih 442ks i 650 Nm obrtnog momenta. Snagu na sva četiri točka prenosi sedmostepeni 7G-TronicPlus automatski menjač sa integrisanim elektromotorom. Tako konfigurisan pogonski sistem omogućava impresivnu potrošnju od svega 3,3 l/100 km i 30 km vožnje na električnu energiju pri brzini od 130 km/h.
Model GLE 250d pokreće četvorocilindrični 2.1 turbodizel sa 204ks, GLE 300d ispod haube ima 3.0 V6 turbodizel (258ks), GLE 400 poseduje bi-turbo 3.0 V6 (333ks), dok je model GLE 500 opremljen bi-turbo 4.7 V8 maksimalne jačine 435 ks. Najmoćniji modeli u gami su GLE 63 AMG sa bi-turbo 5.5 V8 agregatom jačine 557ks, kao i najsnažniji GLE 63 AMG S sa istim agregatom koji dostiže čak 585ks, Ova dva modela brzinu od 100 km/h razvijaju za 4,3, odnosno 4,2 sekunde i imaju identičnu maksimalnu brzinu od 250 km/h.