Folksvagen i Ford ostaju konkurenti uprkos najavljenoj saradnji

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Folksvagen i Ford ostaju konkurenti uprkos najavljenoj saradnji

Volkswagen znak

Direktor Folksvagen (VW) grupe Herbert Dies izjavio je da će kompanija Ford ostati njihov konkurent uprkos aktuelnim pregovorima o strateškom partnerstvu dva automobilska giganta.

Ranije su VW i Ford najavili da će zajedno razvijati i proizvoditi određena komercijalna vozila, s obzirom na to da bi zajedničkim snagama mogli da računaju na uspešan plasman automobila na celokupnom svetskom tržištu. On je naveo da je Ford itekako jaka i uspešna kompanija na američkom tržištu, dok je Folksvagen jak i sveprisutan na ostalim tržištima, pre svega na području Evrope.

Šta podrazumeva saradnja VW i Forda?

Partnerstvo ova dva proizvođača automobila trebalo bi da smanji troškove obe kompanije, a da im istovremeno poveća profit. Naime, pregovori koji se vode između VW i Forda podrazumevaju zajednički razvoj i proizvodnju čitave palete lakih komercijalnih vozila, koji bi bili ponuđeni svetskom tržištu. Ono što ostaje otvoreno kao opcija jeste da se ova saradnja proširi i van sektora komercijalnih vozila. Pretpostavka je da bi ta saradnja mogla da podrazumeva zajedničke napore u razvoju flote električnih i samovozećih vozila.

Ipak, demantovane su spekulacije koje su se pojavile u pojednim medijima “preko bare” da će ove dve kompanije ostvariti mnogo veće i šire partnerstvo. Kako je naveo direktor VW njegova kompanija će ostati konkurent Fordu, s obzirom na to da se predložena saradnja ni na koji način ne odnosi na komercijalne, marketinške ili cenovne strategije.

Džim Heket, direktor kompanije Ford, smatra da njihovi pregovori sa nemačkim proizvođačem napreduju u dobrom smeru, ali da se plaši jer smatra da bi njihova saradnja mogla biti delikatan potez, s obzirom na to da se dve kompanije takmiče na mnogo područja.

Aktuelni poslovni uspesi dve kompanije

Razlog zbog kojeg dva automobilska giganta kao što su Folksvagen i Ford žele da se udruže leži možda i u njihovim aktuelnim poslovnim rezultatima koje ostvaruju na svetskom tržištu. Naime, kompanija Folksvagen je u 2018. godini ostvarila pad prodaje automobila od 10% u odnosu na isti period prošle godine. Prema zvaničnim podacima, prošle godine prodato je više od 940.000 vozila širom sveta, dok je ta brojka ove godine za oko 100.000 manja. Slična situacija je i u američkoj kompaniji, pa onda i ne čudi da je najavljena sinergija rezultat preke potrebe.

Folksvagen je ranije ove godine najavio da planira otkup svih dizel vozila u Nemačkoj, kako bi se smanjio broj takvih automobila na nemačkim ulicama, a mi, za razliku od VW, vršimo otkup svih vozila, nebitno da li su u pitanju benzinski ili dizel motori, i bilo da se radi o polovnim ili havarisanim automobilima.

  • Share: