Volkswagen će otkupljivati zabranjena dizel vozila

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Volkswagen će otkupljivati zabranjena dizel vozila

VW otkup vozila

Najveći nemački proizvođač automobila – Volkswagen, izjavio je kako će otkupljivati nova ili skoro nova dizel vozila koja bi bila zahvaćena zabranom dizel vozila u nemačkim gradovima. Evo o čemu je reč.

Dobrovoljna zabrana dizela u nemačkim gradovima

Najviša sudska institucija u Nemačkoj donela je odluku po kojoj je pruženo pravo gradskoj vlasti da uvede zabranu za dizel gradove. Na gradskim i opštinskim vlastima je da zabranu sprovedu, s tim što je rečeno da zabrana bude uvedena postepeno i da postoje izuzeci za određena vozila. Pa će tako vozila kao što su ambulantna kola, policijska vozila i ostala vozila javnih službi koja se ne mogu zameniti u kratkom roku biti obuhvaćena poslednja zabranama.

Odluka ima za cilj da smanji zagađenje vazduha emisijama štetnih gasova iz automobila, jer po procenama stručnjaka višak emisija izaziva između 6 i 12 hiljada smrtnih slučajeva godišnje.

Otkup samo za nove dizele

Program otkupa obuhvata samo vozila kupljena posle Aprila, dok vozači vozila kupljenih pre ovog perioda neće moći da eventualno dobiju svoj novac nazad za novo vozilo iz VW asortimana ukoliko vlasti grada u kojem žive odluče da uvedu zabranu dizel vozila.

Garancija važi za naredne tri godine. VW je takođe produžio svoj program škartiranja dizel vozila do leta. Po kojem vozači starijih dizel vozila dobijaju popuste ako zamene svoje vozilo za novije u okviru kompanije. VW navodi da je ovaj program odgovoran za uklanjanje 120.000 starih dizel vozila od avgusta prošle godine.

Da li će VW zaista morati da otkupljuje vozila?

Verovatno ne. Garancija će se nuditi samo na nova vozila ili ona mlađa od godinu dana, tj. na ona vozila kupljena u periodu od 1. aprila do kraja 2018. godine.

Iz VW navode kako najnovija dizel vozila ispunjavaju emisione standarde koji će postati važeći 2020. Tako da je malo verovatno da će zabrane uvedene da izbace starije dizelaše zahvatiti novije modele vozila.

Za razliku od VW, mi otkupljujemo sve vrste vozila, bez obzira na stanje, godište ili vrstu goriva. Da li će nedavno uvedene garancije za otkup dizelaša obustaviti pad prodaje ovih vozila – čisto sumnjamo.

  • Share: