Da li biste vozili Apple automobil? Novi konkurent u tržišnoj trci samovozećih automobila

Apple logo na monitoru

Gigant na polju novih tehnologija, kompanije Apple, planira prodor na tržište automobila! Iako je većina detalja pod velom tajne, “Apple Car” bi trebao izaći na tržište u narednih 5 godina, tvrdi Ming-či Kuo, tehnološki analitičar čije mišljenje je veoma cenjeno u IT svetu. 

Ipak, ne treba zanemariti mogućnost odlaganja jer je u pitanju potpuno nova grana industrije za ovu kompaniju, a tome će neizostavno doprineti i pandemija Korona virusa.

Glasine o Apple automobilu prisutne su već godinama, počevši od 2014. godine, kada je Apple počeo da radi na razvoju “Projekta Titan” sa više od 1.000 zaposlenih na tajnoj lokaciji, u blizini sedišta kompanije u Kupertinu. 

Međutim, da nije sve tako tajno pokazuju procurele informacije, a ostaje nejasno da li su te informacije procurele sa namerom same kompanije, ili slučajnom greškom.

Šta znamo do sada o Apple automobilu?

Apple će vrlo verovatno sarađivati sa proizvodnim partnerom na proizvodnji automobila i razvoju nove tehnologije baterija, kako bi proširio domet i efikasnost svojih vozila. Po do sada nepotvrđenim glasinama to će biti kompanija Hyundai, odnosno njihova E-GMP platforma za električna vozila

Prikaz punjenja električnog automobila

Doseg automobila bi trebao iznositi oko 500 kilometara, sa maksimalnom brzinom od čak 250 km/h, a brzinu od 0 do 100 km/h bi trebao da dostigne za manje od 3,5 sekundi. 

Ovaj automobil će podržavati brzo punjenje, pa bi za svega 18 minuta baterija trebala biti puna 80%.

iCar je budućnost samovozećih automobila?

Ono što je donekle javna tajna je da kompanija Apple teži da napravi revoluciju na polju samovozećih automobila, kao što je to svojevremeno uradio sa izlaskom iPhone-a na tržište pametnih telefona.

Cilj automobilskog tima Apple kompanije je omogućivanje korisniku da se odveze na odredište sa malo ili nimalo angažovanja, jednostavnim unošenjem odredišta u sistem. 

Međutim, da bi Apple to ostvario potrebno je da se razviju ne samo tehnologija koja se ugrađuje u autonomna vozila, već i zakonske regulative, nadogranja puteva i čitave infrastrukture koja bi podržavala ovaj proizvod.

Apple može da ponudi bolju interakciju softvera, hardvera i usluga od potencijalnih konkurenata na tržištu, ali ne treba očekivati da će Apple Car biti spreman za lansiranje pre 2026. godine, premda mnogi analitičari navode da će taj rok najverovatnije biti pomeren posle 2028. godine.

Šta će se od svih spekulacija obistiniti ostaje da se pokaže vremenom, ali je sigurno da kompanija Apple nema običaj da razočara tržište svojim inovativnim proizvodima.