Uber obećao 100% električna vozila do 2040.

Uber aplikacija na mobilnom telefonu

Predstavnici Uber tehnologija su prošlog utorka izjavili da će svako vozilo koje posluje preko ove platforme se kretati na električni pogon do 2040. godine. Takođe planiraju da uvedu razne mere pomoći do 2025. godine u nadi da inspirišu vozače da pređu na električna vozila. 

Ova pomoć pri prelasku na električna vozila će podrazumevati skoro 800 miliona dolara i razne popuste na vozila od partnerskih proizvođača. 

Uber je izjavio da će vozila koja funkcionišu u okviru njihove platforme u SAD-u, Kanadi i Evropi imati 0% izduvnih gasova do 2030. zahvaljujući podršci vlasti u tim zemljama i naprednoj infrastrukturi koja će ovo omogućiti. 

Prvi koraci su već napravljeni 

Od februara 2020. godine, ova platforma broji čak 5 miliona vozača širom sveta što je omogućilo partnerstvo sa kompanijama GM (Dženeral Motors) i Reno-Nisan-Micubiši alijansom.  

U prilog popustima na vozila koje ova partnerstva omogućavaju, zvaničnici Ubera su izjavili da će pomoć od 800 miliona dolara biti dostupna u vidu popusta na dopunjavanje baterija i ostale troškove koje vožnja električnih vozila podrazumeva. 

Kompanija planira da ovaj novac nadoknadi tako što će korisnici platforme plaćati nešto veću cenu ukoliko žele da se voze “zelenim” vozilom. 

Plodovi partnerstva sa GM-om i Reno alijansom biće u najvećoj meri dostupni u Kanadi, SAD-u i Evropi ali i da su partnerstva sa drugim proizvođačima na vidiku

Kako je uopšte došlo do ove drastične promene? 

Inicijativa za pokretanje ovog plana proizilazi iz godina kritika od strane ekoloških grupa za smanjenje emisija ugljen dioksida.

Lyft Inc. Uberov rival na američkom tržištu, u junu je izašao sa izjavom da će do 2030. godine svi korisnici ove platforme koristiti vozila sa električnim pogonom ali ova kompanije nije pominjala da će omogućiti ikakve finansijske olakšice

Sa druge strane, Uber izjavljuje da je, trenutno, cena posedovanja i održavanja električnih vozila mnogo skuplja od tradicionalnih automobila. Ova kompanija je takođe izdala za javnost dokument o godišnjem nivou ispuštanja štetnih gasova i dala obećanje da će raditi na tome da iz godine u godinu poboljšava trenutnu statistiku. 

Šta možemo očekivati od ove inicijative u budućnosti? 

Punjenje automobila električnim punjačem

Uber takođe radi na tome da ostvari saradnju i sa vodećim proizvođačima punjača za električna vozila kao što su BP i EVgo kako bi obezbedili jeftinije usluge punjenja čija je cena jedna od najvećih prepreka široj primeni električnih vozila. 

Da plan kreće u akciju veoma uskoro govori nam i činjenica da, počevši od sledećeg utorka, svi Uber vozači u SAD-u i Kanadi koji koriste potpuno električno vozilo zarađivaće 1 dolar i 50 centi više po vožnji u svim većim gradovima ukoliko klijent izabere opciju “zelene” vožnje. 

Otkup polovnih automobila

Nove metode kompanija kao što su Uber i Lyft zvuče veoma privlačno i odgovorno po našu planetu. Ukoliko i vi planirate da pređete na vozila sa električnim pogonom, mi smo agencija koja se bavi otkupom polovnih automobila svih marki i modela, bez obzira da li se radi o vozilu koje je u ispravnom ili havarisanom stanju. Nisu nam bitni ni godište, a ni pređena kilometraža, već samo vaša želja da prodate automobil

Kontaktirajte nas a mi ćemo u najkraćem roku izaći na teren i otkupiti vaš polovni automobil. Dobićete fer i korektnu ponudu, a ukoliko se saradnja uspešno dogovori, keš isplaćujemo odmah na licu mesta.