Prvi pustinjski hiper automobil na svetu uskoro na ulicama

prikaz crnog automobila u pustinji

Proizvođač trkačkih automobila i tehnološka kompanija, Prodrive iz Banburija u Velikoj Britaniji, najavila je početak razvoja prvog pustinjskog hiper automobila Hunter, koji će se prodavati u privatne svrhe, a namenjen je gradskim ulicama. 

Na ovu ideju, kompanija Prodrive je došla nakon nedavnog uspeha na Dakarovom reliju u Saudijskoj Arabiji tokom januara, pa je odlučila da postoji realna šansa da se proizvede trkačko hiper vozilo namenjeno i adaptirano za gradsku vožnju.

Koje su odlike Hunter automobila?

Vozilo sposobno da ide 160km/h po pustinjskim dinama i da tom kontinuiranom brzinom pređe čitavih 480 kilometara, s obzirom da poseduje rezervoar velike zapremine. Pogon na sva četiri točka podržan je sa 6 brzina, što dodatno karakteriše ovaj model kao pravi sportski tip vozila.

Hunter će posedovati iste specifikacije kao i onaj namenjen za trke, a to uključuje 3.5-litarski twin-turbo V6 Ford motor na kojem je ranije radio Prodrive tim. Gradska verzija ovog automobila imaće 500ks, za razliku od trkačke verzije sa 400ks. 

Direktor kompanije Prodrive, Dejvid Ričards, ističe da su glavni nedostaci male gume i loša navigacija koja je prevashodno bitna za pustinjske trke.

Upravo je jedna od razlika u odnosu na trkačku verziju automobila u tome što će gradski model imati veće točkove i gume, ali i širu karoseriju. S obzirom da je namenjen za grad, bitno je da bude dosta udobniji auto od onih za trke, a na tome se intenzivno radi.

dva automobila u pustinjskoj vožnji uslikana iz ptičije perspektiveKada možemo očekivati ovu zver od automobila i kolika će biti cena?

U početku, cena ovog luksuznog vozila biće neverovatnih 1 milion britanskih funti, odnosno oko 1,4 miliona američkih dolara. Bitna činjenica je da je tim Prodrive kompanije, koji je zadužen za ovaj automobil, takođe radio na razvoju velikog broja takmičarskih automobila od kojih je jedan od najpoznatijih Aston Martin GT.

Ričards je najavio presedan u automobilskoj industriji izlaskom na tržište Hunter automobila, čiji će se prototip pojaviti do kraja 2021. godine. Hunter će ujedno biti i prvi automobil namenjen za ulice pod okriljem kompanije Prodrive, ali je ona sarađivala sa Mazdom na razvoju automobila RX8 i sa Subaruom na modelu Impezza.

Hunter predstavlja svojevrsnu revoluciju u svetu automobila, međutim, s obzirom na visoku cenu, biće namenjen malom broju ljudi. To ne treba da obeshrabri ljubitelje automobila da prate trendove u automobilskoj industriji i pronađu savršen model za sebe.

Otkup vozila

Automobili konstantno napreduju i stvara se sve veća potreba za kupovinom novih modela, a taj proces se uglavnom započinje prodajom vašeg starog vozila. Ukoliko tražite kupca, kontaktirajte nas i u najkraćem mogućem roku možete obezbediti novac za vaše polovno ili staro vozilo u kakvom god da je stanju.