Pežo smanjuje proizvodnju dizel motora u budućnosti

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Pežo smanjuje proizvodnju dizel motora u budućnosti

Celokupno dizanje prašine oko dizel motora, dovelo je do smanjenja prodaje ovih automobila. Veliki broj država je podiglo poreze na posedovanje dizel motora, dok su neke i potpuno zabranile automobile sa ovim motorom. Razlog ovome je želja da se emisija štetnih gasova smanji na minimum usled velikih ekoloških problema koji su nastali u prethodnim decenijama.

Sve ovo je dovelo do toga da mnogi proizvođači, svoje proizvodne kapacitete vezane za dizel motore smanjuju kao i sama ulaganja u razvoj ovih motora. Francuski Pežo predstavlja poslednji brend koji je potvrdio zaustavljanje razvoja dizel motora u svojim pogonima, sve dok ne utvrde tržišne potencijale automobila sa dizel motorima u budućnosti. Smatra se da ukoliko tržišna tražnja nastavi sa padom, očekuje se čak i ukidanje proizvodnje.

Direktor PSA Grupe kojoj Pežo pripada, Laurent Blanchet, rekao je za veliki broj portala uoči pariskog sajma automobila da je budućnost dizel motora “nesigurna” i da će u budućnosti duboko ispitivati da li tržište zahteva ili želi u potpunosti da odbaci dizel motore.

Kompanija Pežo je nedavno na tržište plasirala svoj novi 1.5 litarski dizel motor, koji je napravljen tako da bude u skladu sa velikim brojem regulativa vezanih za emisiju štetnih gasova u narednih nekoliko godina. Nije sigurno da li će biti dodatnih adaptacija ovog motora u budućnosti.

“Odlučili smo da ne razvijamo tehnologiju dizel motora, jer želimo da vidimo njihovu sudbinu u budućnosti,” potvrdio je Blanchet.

Na drugoj strani, izvršni direktor Pežoa, Jean Phillipe Imparato, priznao je otvoreno da je kompanija verovatno pogrešila sa prevelikim potenciranjem dizela i smatra da se tako agresivna strategija verovatno neće u potpunosti isplatiti.

Tržište dizel motora u Evropi je palo sa 50% koliko je bilo početkom 2017. godine na 36% koliko iznosi trenutno. Smatra se da je pored raznih ekoloških regulativa, razlog ovome i skandal vezan za emisiju štetnih gasova.

Pežoov najnoviji fokus je na elektrifikaciji automobila, pa PSA grupa planira da ponudi plug-in hibride u gotovo svim modelima svojih automobila. Već su predstavljeni model 3008, 508 i 508sw sa hibridnom tehnologijom. Takođe, manji gradski modeli će biti predstavljani kao potpuno električni automobili.

Kompanija Pežo je poznata po svojim sjajnim dizel motorima koji se takođe ugrađuju i u Citroen automobile, a reč je o HDI motorima koji imaju impresivan životni vek i sjajnu ekonomičnost. Tako je na našem tržištu dosta teže naći prilikom otkup vozila Pežo automobil koji u sebi nema dizel motor.

  • Share: