Novi zakon u SAD-u: Tehnologija protiv vožnje u pijanom stanju

Muškarac koji pije pivo dok vozi kola

Novi zakon u SAD-u nalaže da svi novi automobili moraju posedovati ugrađenu tehnologiju protiv vožnje u pijanom stanju. 

Kritike se pre svega odnose na manjak privatnosti, dok stručnjaci iz Automobilskog Saveza za Bezbednost u Saobraćaju, smatraju da će se ovim zakonom sprečiti učestvovanje u saobraćaju svih onih koji su prekoračili dozvoljeni limit. 

Novi zakon ima ogroman potencijal

Senzori za usisavanje vazduha iz kabine, kao i detektori za skeniranje prstiju su glavni deo ove tehnologije. Novi savezni zakon, koji će zahtevati da automobili uočavaju alkoholisane vozače u narednim godinama bi mogao spasiti hiljade života godišnje sa potencijalom širenja u inostranstvo.

SAD inače ima izuzetno mnogo poteškoća sa sudarima ove vrste i vožnjom u pijanom stanju, od čega godišnje pogine oko 10.000 ljudi.

Zakon koji je ove nedelje potpisao predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je takođe ostavio nerešeno pitanje da li bi vozila mogla biti blokirana usled detektovanja lažne uzbune, odnosno lažnog traga alkohola.

Na kraju krajeva, na američkim regultorima je da odluče o ovom slučaju i zakonu u SAD-u, a regulativa bi kasnije mogla postati međunarodnih razmera i zauvek rešiti jedan od glavnih uzroka nesreća u saobraćaju.

Saobraćajna nesreća na putu

Kako ova tehnologija zapravo funkcioniše?

Kao glavni deo celokupne tehnologije za sprečavanje vožnje u pijanom stanju služe mali senzori za detekciju alkohola u dahu vozača. Oni uvlače male količine vozačevog daha i testiraju ga na isparene čestice alkohola (kao što to radi alko-test).

Pored toga, bitno je i dugme za startovanje motora sa senzorima koji mogu preko prsta, sijanjem infracrvene svetlosti da odrede da li koncentracija alkohola u krvi znatno prevazilazi dozvoljenu granicu.

Ipak, kritike su ozbiljne i biće potrebno mnogo truda i vremena, a verovatno i korigovanja zakona kako bi on bio u formi koja će zadovoljiti sve one koji se protive.

Da li razmišljate o zameni svog starog automobila novim?

Ukoliko vam je hitno potreban otkup polovnih automobila, budite slobodni da nas kontaktirate, jer ćemo vam sigurno izaći u susret u najkraćem mogućem roku.

Vršimo otkup svih vrsta vozila, bez obzira na njihovo stanje, a u slučaju otkupa havarisanih vozila, vršimo i besplatno šlepovanje.

Besplatna procena vozila je povoljnost koju naročito ističemo, zato nas pozovite, jer je obostrano zadovoljstvo zagarantovano.