Novi električni crossover Renault Megane predvodi električnu evoluciju brenda

bočni prikaz belog elektičnog suv automobila

Francuski Renault pravi brzi zaokret ka industriji električnih vozila, debitovanjem na tržištu sa jednim od najvažnijih automobila koji je kompanija proizvela u decenijama.

Luca de Meo, bivši šef SEAT-a sada je na čelu projekta “Renaulution”, čiji plan je da lansira 7 novih potpuno električnih automobila do 2025. godine, a renovirani Megane je prvi došao na red.

Platforma i performanse (r)evolucionarnog modela

Renault Megane crossover je jedan od nekoliko automobila koji će biti zasnovani na novoj CMF-EV platformi, Saveza Renault-Nissan. Zajedničkim zalaganjem osmislili su potpuno novu električnu platformu, koju Nissan koristi za model Ariya, dok ga Renault koristi upravo za ovaj Megane. 

Platforma takođe podržava i kreiranje snažnijih 4×4 modela sa dva elektromotora. Još uvek nisu precizni parametri, ali postoje okvirni podaci o autonomoji većoj od 400 km i punjenju baterije do 80% za 40 minuta, naravno na brzom punjaču. 

“Čitava porodica vozila biće zasnovana na našoj platformi CMF-EV.” – rekao je De Meo na predstavljanju koncepta, u oktobru 2020. godine. 

Električni Megane će koristiti baterije od 60 kWh, koja će napajati električni motor od 215 konjskih snaga. De Meo obećava brzinu od 100 km/h za manje od 8 sekundi, i domet od 8 milja sa jednim punjenjem. 

prikaz punjenja električnog automobila

Atraktivan izgled Megane električnog terenca

Za sada postoje indikacije koje ukazuju na izuzetno digitalan kokpit. Osim četiri prekidača na bočnoj strani volana, na panelu se ne mogu naći manuelne kontrole. Čak i na centralnoj konzoli ima manje od 10 fizičkih prekidača. 

Spolja, električni terenac Renault Megane izgleda prilično atraktivno za automobil njegovih dimenzija, sa 4210 mm dužine, 1800 mm širine i 1505 mm visine.   

Renault kaže da će ovaj model imati najtanje baterije na tržištu, zbog bolje raspodele prostora i težine. De Meo navodi da je Megane električni terenac prostraniji od konkurenata.

Može mu se verovati na reč, sobzirom da je tek nedavno došao iz Volkswagen grupe. 

Otkup polovnih automobila

Mi smo sigurni da je novi Renault Megane samo iskorak u električnu evoluciju francuske kompanije, i da će nadmašiti uspeh svojih prethodnika kojih smo otkupili na desetine. Ukoliko želite da prodate automobil, kontaktirajte nas, a mi ćemo vam uraditi besplatnu procenu vozila i u najkraćem roku izaći na teren. Nemamo posebne kriterijume već otkupljujemo sve što prodajete!