„Mali SUV“ automobili beleže rast prodaje

„Mali SUV“ automobili beleže rast prodaje

“Mali SUV” automobili, mali krosoveri ili visoki hečbekovi, bez obzira kako zovete ovaj segment automobili su doživeli najveći rast prodaje u ovoj godini i kvartalu. Iako je ukupna tržišna prodaja automobila doživela neznatan pad od nepunih 1% u odnosu na prošlogodišnju prodaju, segment “malih SUV-a je doživeo rast od 25% sa ukupno prodatih 93.415 automobila.

Inače, SUV automobili trenutno važe za najprodavanije i najpopularnije automobile, jer se veliki broj ljudi odlučuje za kupovinu velikih porodičnih automobila koji su praktični i komforni. Upravo je SUV segment ono odakle potiče sav rast prodaje novih automobila, jer su doživeli rast prodaje od 9%. Tako danas prodaja “malih SUV” automobila čini 12% ukupne prodaje automobila na godišnjem nivou.

Ovaj segment je poželjno podeliti u dve grupe, a to su: oni koji koštaju manje od 40.000 €, i oni koji koštaju više od 40.000€. Tačnije, ova podela nastaje zbog razlike u luksuznosti ovih automobila. Veliki broj proizvođača je ušao u ovaj rastući segment, od onih “običnih” do luksuznih proizvođača automobila.

“Mali SUV-i” ispod 40.000€ doživljava frapantan rast

Deo segmenta malih SUV automobila koji se mogu kupiti za cenu manju od 40.000€ je doživeo neverovatan rast. Veliki broj proizvođača je svoje modele stavilo na veće točkove i povećalo odstojanje od poda, pa su dobili sjajan automobil koji je pripao ovoj klasi automobila.

Defnitivni vladari ovog segmenta su automobili koji se već godinama mogu naći u prodaji, i svojom pouzdanošću i praktičnošću su došli do sjajnih rezultata prodaje. Među tim modelima su većinom modeli japanskih proizvođača, a to su Mitsubishi ASX, NIssan Qashqai, Subaru XV i fenomenalna Honda HR-V. Svi ovi automobili su tokom ove godine dodatno povećali svoju prodaju i tako uticali na porast ovog segmenta automobila.

Noviji modeli u segmentu se još uvek probijaju i traže svoje mesto, ali kako raste prodaja bez sumnje će ga naći u tržišnom udelu prodaje. Tako Hyundai Kona, Toyota C-HR i Mitsubishi Eclipse Cross ulaze na tržište i otimaju udeo prodaje starijih modela u ovom segmentu.

Definitivno je jako bitno pomenuti i još neke modele automobila koji se bore za svoje mesto u ovom rastućem segmentu automobila. Tu su neki jako popularni i poznati modeli među kojima su: Nissan Juke,Mazda CX-3 i Suzuki Vitara.

Ipak, neki modeli u ovom segmentu doživljavaju i veliki pad u prodaji koji je uslovljen zastarevanjem modela koji čekaju svog naslednika. Tako su Peugeot 2008 i Fiat 500X modeli automobila koji su doživeli najveći pad u prodaji koji iznosi preko 50% u odnosi na prethodnu godinu. Najveći rast na drugoj strani imaju Toyota C-HR, Subaru XV i Renault Captur koji se polako penju ka vrhu ovog segmenta automobila.

“Mali SUV-i” skuplji od 40.000€ doživljavaju manji rast

Ova grupa automobila je imala ukupnu prodaju od 10.984 automobila tokom ove godine. Ova prodaja predstavlja rast od 23.4% u odnosu na isti period prošle godine, što nikako nije malo za ovakvu vrstu automobila. U ovom segmentu preovlađuju modeli ekskluzivnijih automobilskih proizvođača kao što su BMW, Audi, Mercedes, Volvo i Jaguar.

Ove automobile odlikuju manje dimenzije sa pregršt ekskluzivnih sadržaja, paketa opreme, efektinijeg izgleda i jakih agregata koje ih pokreću. Definitivno klasa za one sa dubljim džepom koji ne žele automobil velikih gabarita.

Najveći udeo prodaje u ovom segmentu automobila kao “kralj” klase ima Mercedes-Benz GLA čija je prodaja u toku ove godine porasla za čak 30%. U samom vrhu ovog segmenta se još nalaze i BMW X1, Audi Q3, Audi Q1.

Novi modeli od kojih se takođe očekuje velika prodaja su Volvo XC40 i Jaguar E-pace, koji su svoj izlazak na tržište imali u toku ove godine.

Ova grupa automobila po svemu sudeći će doživeti još veći rast tokom narednih godina jer popularnost ovog segmenta nikako ne slabi. Ukoliko želite da prodate svoj polovni automobila, mi vršimo otkup vozila svih tipova, marki i starosti po najpovoljnijim cenama i u najkraćem mogućem roku.