Kompanija Lotus potvrdila plasiranje novih modela

prednji prikaz crnog, parkiranog automobila

Nakon mnogo predviđanja o datumima i vremenu početka proizvodnje novih električnih automobila Lotus, konačno imamo potvrdu koja stiže direktno iz kompanije. 

Zvanično je najavljeno plasiranje četiri potpuno nova vozila do 2026. godine sa ciljem da se Lotus transforimiše u globalni brend, kao proizvođač električnih automobila, neposredno pred svoj 80. rođendan 2028. godine. 

Šta možemo očekivati u narednih nekoliko godina?

Prvi električni automobil kao predstavnik novog pravca razvoja kompanije Lotus jeste Evija hiperautomobil, a osim njega će se pojaviti još 4 nova modela kao deo plana pod nazivom Vision80 strategy.

Pored razvoja u pravcu elektrifikacije vozila, za narednu godinu ja najavljen prvi SUV (terensko vozilo) i automobil sa unutrašnjim sagorevanjem, bez emisije štetnih gasova, podržan novom platformom baziranoj na Lotus Premium arhitekturi. 

Trenutno je još uvek malo informacija poznato o ovom premium automobilu pod nazivom Emira Type 132, ali se najavljuje da će imati veliku moć ubrzanja od 0 do 96 km/h za manje od 3 sekunde

U skladu sa planovima kompanije, Lotus je najavio poptuno električni kupe Type 133 sa četvoro vrata za 2023. godinu, direktnog konkurenta modelu Tesla S. U godini nakon toga možemo očekivati novo potpuno električno vozilo terenca Type 134 srednje veličine, u ovom slučaju kao glavnog konkurenta modelu BMW iX3

Za sam kraj se najavljuje električni sportski model, koji će zatvoriti ovu najavljenu mini seriju automobila 2026. godine. Vozilo će biti u prodaji uporedo sa trenutnim sportskim modelom Lotus Emira, uprkos nekim predviđanjima da će doći do zamene ova dva modela.

prikaz motora automobila

Na koji način se planira realizacija najavljenih dešavanja?

Sa ciljem usklađivanja proizvodnje novih vozila, u pripremi je otvaranje nove fabrike u kineskom gradu Vuhan, kako bi se na adekvatan način obezbedio razvoj tehnologije kompanije Lotus od 2024. godine. Fabrika će imati kapacitet proizvodnje od 150,000 automobila po godini.

Nova platforma za proizvodnju potpuno električnih vozila razvijena je od strane kineske kompanije Geely zadužene za 3 od 4 automobila iz nove serije i to: dva terenska vozila i kupe sa četvoro vrata.

Električna energija vozilima će biti obezbeđena baterijama snage od 92-120kWh, podržana sistemom za dopunu energije od 800 volti. Automobili će imati međuosovinsko rastojanje od 2,988mm do 3,100mm. 

Iz kompanije sa ponosom ističu da će fabrika imati inteligentnu testnu traku sa velikim stepenom automatizacije. Izvršni direktor Lotus-a smatra kako je nova tehnologija najbitniji faktor u transformaciji kompanije od proizvođača sportskih automobila do pravog svestranog globalnog igrača na tržištu. 

Kina će biti eksterni proizvođač novih automobila visokih performansi, dok proizvodni pogoni za sportske automobile ostaje lociran u Velikoj Britaniji.

U našoj zemlji još uvek nema prevelikih naznaka koji bi ukazali na razvoj auto industrije, dok je tržište polovnih automobila sve razvijenije. Kupoprodaja polovnih automobila se vrši veoma brzo i lako.

Da li želite da prodate stari automobil?

Ukoliko želite da prodate staro vozilo, kontaktirajte nas i sami proverite zašto smo najbolja firma za otkup vozila u celoj zemlji. 

Nudimo najbolju moguću cenu za vaše vozilo, nakon besplatne procene vrednosti, jer smo spremni da obavimo otkup polovnjaka što pravednije, tako da obe strane imaju profit od razmene.

Otkup polovnih automobila obavljamo veoma brzo i efikasno, pozovite nas i sami se uverite zbog čega imamo veliki broj zadovoljnih klijenata.