Koliko je brz novi BMW M3 Competition xDrive?

prikaz enterijera automobila marke BMW

BMW tvrdi da sistem xDrive koji je po prvi put ugrađen u BMW model M, serije 3, smanjuje vreme potrebno za dostizanje 0-100 km/h za 0,4 sekunde. To je relativno grub statistički proračun, ali svi ćemo se složiti da je vreme od 3,5 sekundi prilično impresivno.

Najbrži je automobil u svojoj klasi, mada se danas ne može ni naći veliki broj rivala koji bi imali približnu moć. Izgleda kao da su u Audi-u zaboravili na RS4, tako da nam jedino preostaje da se nadamo da će sledeća generacija C63 biti moćnija ili barem podjednako moćna – što je malo verovatno, s obzirom na to da koristi hibridni motor sa četiri cilindra.

Šta kažu statistička poređenja – da li performanse prate tehnološki napredak?

U svakom slučaju, standardni M3 je brutalna mašina i svakako nije spor. Automobil F80, generacije pre njega, imao je lošu kontrolu upravljanja i polaska, tako da je broj obrtaja bio povećan. To znači da je automobil imao veliki broj obrtaja, naglo i ubrzano okretanje točkova, a malo kretanja u napred. Ako bi dostigao 90 km/h za 4,5 sekundi to bi se smatralo uspehom.

Novi BMW M3 je mnogo bolji .

Kada je testiran ranije ove godine, dostigao je brzinu od 100 km/h za 3,6 sekundi, a 160 km/h za 7,8 sekundi. Najnovijem BMW M3 Competition xDrive modelu, dodati 4×4 daje upravo ono što se od njega očekuje i zaista oduzima 4 desetinke od brzine njegovog prethodnika.

Ako sada zastanemo, pogledamo ove brojke i razmislimo na trenutak, postavlja se pitanje: da li će ovo ići istim tempom u nedogled?

prikaz logoa automobila BMW

Sve govori da se istorija ponavlja

Skoro potpuno ista situacija je bila pre nekoliko godina sa modelom M5 kada je lansiran (i ubrzao je na 95 km/h za 2,9 sekundi, a za 160 km/h mu je trebalo 6,77 sekundi), ali novi M3 je po brzini u rangu sa Porsche-ovim vodećim modelom Panamera Turbo S e-Hybrid (3,0 sekundi do 95 km/h), modelom Honda NSX (3,32 sekudne do 95 km/h i 7,34 sekunde za 160 km/h), Alpina-om B5 (3,39 sekundi do 95 km/h i 7,48 do 160 km/h), kao i sa raznim E63 i RS6 modelima.

Drugim rečima, pomeren je za klasu više u pogledu performansi. 

Da li je M3 bolji automobil, kada posmatramo ovaj nivo performansi? Svakako da nije, ali zanimljiviji automobili su obično oni koji imaju delić više snage nego što to šasija može da podnese. 

A problem M3 je što ima prilično kompetentnu šasiju, jer bezbednost to zahteva, a tehnologija je štiti. Sve to čini da je potrebna veća snaga kako bi vozaču osećaj i dalje bio ugodan, što predstavlja začarani krug iz kog se, bar za sada, ne vidi izlaz.

BMW je na našim putevima veoma česta marka automobila i jedan od omiljenih proizvođača kada su u pitanju ljudi iz naše zemlje, što se može primetiti i na sajmovima automobila. I pored novih modela, koji se neprestano unapređuju, postoji veliko interesovanje za one starije, na tržištu polovnih automobila.

Da li i vi razmišljate o prodaji svog polovnog vozila?

Ukoliko razmišljate o prodaji automobila i želite da zaradite prodajom svog automobila, možete nas kontaktirati, a mi ćemo vam izaći u susret u najkraćem mogućem roku.

Vršimo otkup svih vrsta vozila, bez obzira na njihovo stanje. Javite nam se i nakon procene vrednosti vozila ćemo vam odmah ponuditi realnu cenu, a isplatu vršimo na licu mesta..

Ako ste zainteresovani za besplatnu procenu vrednosti vozila, takođe nas možete kontaktirati i dobijate našu procenu bez obaveze na saradnju.