BMW se raduje konkurenciji električnih vozila

BMW odbrojava dane dok Audi, Mercedes i Jaguar ne izbace svoje električne aubomobile na tržište, u nadi da će takav nalet doprineti prodaji električnih vozila i ubrzati razvoj nove tehnologije baterija.

BMW-i8

Uprkos tome što možda zvuči čudno da BMW jedva čeka dolazak konkurencije, budući da trenutno dominiraju sa svojim električnim programom i modelima iz serije i, to je istina.

,,To će biti dobro za sve nas. Doći će do većeg potencijala, više će se raditi na infrastrukturi, više potrošača će biti zainteresovano za električna vozila, a više potrošača je svima cilj!” rekao je član upravnog odbora prodaje i marketinga BMW-a Dr. Ian Robertson.

Električna revolucija stiže

Eletkrični modeli Jaguar i Audi se očekuju 2018, dok Mercedesov EQ program ne zaostaje mnogo. Robertson je siguran da BMW ima prednost u tehnologiji i lojalnu potrošačku bazu. Električni program ,,Projekat i”, koji smo imali prilike da vidimo na sajmu automobila u Beogradu, je BMW-u doneo 100.000 prodaja za 3 godine, ali BMW očekuje da proda istu količinu električnih i plug – in hibrida samo u 2017. godini.

,,Do kraja ove decenije, imaćemo između 400 i 500.000 električnih automobila na putevima. Određene kompanije objavljuju ambiciozna predviđanja kada je reč o električnim automobilima, i to je sjajno. Mi očekujemo da do 2025. u ukupnoj prodaji BMW-a učešće zelenih alternativa bude 20 do 30%. To naravno znači da su motori sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje više zastupljeni.” rekao je on.

Više električnih automobila će dovesti do ekonomije obima, što će sniziti cenu koštanja baterija, dalje doprinoseći trendu. Tehnologija baterija je veoma uzbudljiva i očekuje se da će prebacivanje na baterije čvrstog stanja umesto tečnog doneti ogroman napredak, ali je to danas i dalje neizvodljivo.

Konkurencija se zagreva

Sledeći novitet BMW-a, najavljen kao iNext neće se pojaviti pre 2021., što daje veliku prednost kompanijama Audi, Jaguar, Mercedes i Tesla i njihovim svežijim električnim vozilima. BMW je za sada bezbedan sa svojim modelima 530e iPerformance, i8 roadster i Mini Countryman hibridima, pored čisto električnih X3 i Mini vozila.

Iako se u svetu uveliko priča o električnim modelima, u Srbiji je glavna tema koji polovni automobil kupiti. Ako imate nameru da prodate svoje vozilo u korist zelenije alternative uvek možete pozvati naš broj, a mi ćemo ga rado otkupiti.