Bently planira razvoj sintetičkog goriva

prikaz logoa automobila Bently na crnoj haubi

Inženjerski šef kompanije Bentley, Matthias Rabe, nagovestio je da bi britanska marka mogla da se priključi u trci za razvoj sintetičkog goriva, zajedno sa Volksvagen grupom i Porsche-om. 

Cilj je da se ulaganjem u alternativna pogonska goriva sačuva ICE ponuda automobila.

Govoreći uoči godišnje konferencije o rezultatima brenda, Rabe je rekao: “Više se bavimo održivim sintetičkim i bio gorivom. Mislimo da će motor sa unutrašnjim sagorevanjem još dugo postojati, a ako je to slučaj onda će sintetička goriva imati značajnu ekološku prednost.”

Zaokret automobilske industrije prema ekološki prihvatljivim automobilima

“Pored elektromobilnosti, apsolutno verujemo da je sledeći korak u evoluciji automobilske industrije e-gorivo.” – izjavio je Rabe. 

Ova izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što je šef Porsche-ovog istraživačkog i razvojnog tima Michael Steiner, sugerisao da bi upotreba e-goriva mogla da omogući kompaniji da nastavi sa prodajom ICE automobila u narednih nekoliko godina, možda čak i nakon 2030. godine kada se predviđa potpuna elektrifikacija industrije

Porsche se udružio sa tehnološkim gigantom Siemens-om u izgradnji pogona za proizvodnju e-goriva u Čileu, a fizička ispitivanja tehnologije počinju 2022. godine. 

enterijer automobila Bently od braon kože

Kompanija je ranija izjavila da će Porsche 911 biti poslednji model koji će ići na električni pogon, a da se istražuju načini za očuvanje životnog veka 6-cilindričnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Za sada nema naznaka da će Bentley investirati u zajednički projekat Porsche-a i Siemens-a, ali je predsednik kompanije Adrian Hallmark potvrdio da će lansirati niz novih i ažuriranih ICE automobila do 2030. godine.

Paralelno ulaganje u razvoj električnih motora i sintetičkog goriva

Hallmark se slaže sa Rabeom, ali upozorava da e-gorivo nije jedinstveno, sveobuhvatno rešenje. 

“Danas nam je potrebno oko pet triliona barela nafte dnevno, pa zamena e-gorivom ne bi bila moguća.” Međutim, Hallmark dalje navodi. “Kako se broj električnih automobila povećava, tako se smanjuje broj automobila kojima je potrebno tečno gorivo, što može biti paralelna vežba.”

Bentley radi na razvoju električnih automobila, istovremeno vrednujući tehnologiju sintetičkih goriva. Uzimajući u obzir promenljive prioritete kupaca, i sve veću težnju da budu viđeni u ekološki prihvatljivom i tehnološki naprednom automobilu, ostaje da se vidi kako će kompanije odgovoriti na nove zahteve tržišta.

Otkup polovnih automobila

Dok posmatramo tektonske promene u automobilskoj industriji, nastavićemo da radimo sa vozilima koje imamo na raspolaganju.

Naša agencija vrši otkup vozila neovisno od njihovog stanja, brenda ili modela. Kontaktirajte nas, a mi ćemo izvršiti besplatnu procenu vozila i u najkraćem roku izaći na teren.Novac isplaćujemo na ruke odmah, a nemamo posebne kriterijume već otkupljujemo sve što prodajete!