Volkswagen testira automobile bez vozača

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Volkswagen testira automobile bez vozača

E-Golf električni automobili

Nemački proizvođač automobila Volkswagen počeo je testiranje automatskih vozila, odnosno automobila bez vozača. Testiranje u Hamburgu sprovodi grupa za istraživanje u okviru nemačkog automobilskog giganta. Pet električnih vozila, modela e-Golf biće podvrgnuto testiranje na ruti od 3 kilometara u ovom lučkom gradu u Nemačkoj.

Karakteristike vozila koje samo upravlja

Ovo “samoupravljajuća” vozila imaju laserske skenere, ultrasonične senzore i kamere. Test-vozači će sve vreme biti za volanom, kako bi na najbolji način mogli da isprate performanse vozila i da se nađu u slučaju bilo kakve opasnosti.

Iz kompanije navode da je snaga računara instalirana u gepeku e-Golf automobila jednaka “jačini koju proizvode 15 laptop uređaja”. Kombinujući računarsku snagu sa senzor tehnologijom, vozilo će biti u stanju da sakuplja podatke o svemu – od biciklista i pešaka, drugih vozila, pa sve do pravog smera ili odgovarajućeg skretanja.

Tokom testiranja je predviđeno da se koristi širok opseg veštačke inteligencija i tehnika koje ona koristi, uključujući i prepoznavanje šablona i duboki proces učenja. U izjavi za medije, Aksel Hajnrih, vođa tima za istraživanje kompanije Volkswagen, izjavio je da se testiranje zasniva na “tehničkim mogućnostima i zahtevima urbane infrastrukture”.

Digitalni put za testiranje u Hamburgu

Put za testiranje konektovane i automatizovane vožnje dugačak 9 kilometara gradi se u Hamurgu. Predviđa se da će do 2020. godine biti gotov. Takođe, semafori u tom gradu se unapređuju kako bi olakšali infrastrukturnim zahtevima vozila i omogućili bolju komunikaciju između vozila i infrastrukture.

Hajnrih je u svojoj izjavi za medije objasnio da će takve promene da doprinesu bezbednijoj i udobnijoj vožnji. “Nije dovoljno samo da vozila budu autonomna i inteligentnija, već je potrebno i da gradovi obezbede digitalni ekosistem koji vozilima olakšava komunikaciju sa semaforima, kao i međusobnu komunikaciju”.

Ukoliko i vi razmišljate o kupovini ekonomičnijeg vozila, a želite da prodate staro, kontaktirajte nas. Mi vršimo otkup svih polovnih vozila!

  • Share: