Volkswagen oborio rekord na Pajks Piku

vw pajks pik I.D. R

Volkswagenovo vozilo za brdski uspon na Pajks Piku je oborilo prethodni rekord Sebastijana Loeba za čak 16,730 sekundi!

Električni VW I.D.R je osakatio rekord za uspon na međunarodnoj brdskoj trci u Pajks Piku.

Za volanom se našao Roman Dumas, dvostruki osvajač trke 24 sata Le Mana i u ovom trenutku četvorostruki osvajač Pajks Pik-a.

Potpuno električni I.D. R prešao je celokupnu razdaljinu staze za 7 minuta i 57,148 sekundi. Što nije samo oborilo postojeći rekord za najbrže električno vozilo za čiav minut, već je postavio najbolje vreme ikada, oborivši prethodni rekord Sebastijana Lojba od 8 minuta i 13,878 sekundi, koji je postavljen 2013, u Peugeot 208 T16.

Vreme je postavljeno uprkos ne preterano dobrim uslovima – delovi staze su bili delimično vlažni, a oblaci su uticali na vidljivost, ali je ipak bilo dovoljno za postavljanje prvog vremena ispod 8 minuta.

Šta pokreće I.D. R

Dva električna motora predstavljaju pogonski osnov za brdskog penjača, i zajedno razvijaju 617 KS, sprint do stotke je zabeležen na 2,25 sekunde, dok regenerativno kočenje obezbeđuje gotovo 20% energije za uspond od 1.440 metara uz planinu.

I.D. R je deo većeg plana VW u kojem će predstaviti gomilu električnih i plug-in hibrida do 2025, dok će prvi model I.D. hečbek stići 2019.

„Želimo da budemo na čelu elektromobilnosti u Volkswagenu sa I.D. familijom na čelu.

Takmičenje u najpoznatijoj brdskoj trci na svetu, i postavljanje rekorda, nema samo simbolično značenje, već predstavlja važan test za razvoj električnih automobila.“

VW je prethodno učestvovao u Pajks Pik usponu tri puta. Tim prilikama je korišćen Golf 2, koji je 1986. zauzeo četvrto mesto. Sledeće godine je Golf sa 652 KS završio nesrećno samo nekoliko krivina pred kraj, usled havarije sa ogibljenjem.

Električna vozila će nastaviti svoj uspon među tržištem automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, a ovo je samo još jedan dokaz superiornosti elektrifikacije.

Za sada je glavna prepreka proizvodnja baterija i razvoj mreže za punjenje, ali kako svake godine raste broj proizvođača baterija i razvoj novih tehnologija, električna vozila će u jednom trenutku definitivno preuzeti primat na putevima.

Mi ćemo rado otkupiti sva vozila, pa i električna u budućnosti.