Tokom godine stiže tehnologija otključavanja automobila pomoću otiska prsta

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Tokom godine stiže tehnologija otključavanja automobila pomoću otiska prsta

Hundai automobil hjundai

Korejski proizvođač automobila Hjundai predstavio je u Kini novi sistem otključavanja vozila. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta ovaj sistem će se prvo i naći u upotrebi, da bi se zatim postepeno proširio i na druga tržišta širom sveta. Planirano je da ova tehnologija zaživi već u prvom kvartalu 2019. godine.

Tehnologija očitavanja otiska prsta omogućiće vozaču ne samo da otključa svoje vozilo, već i da startuje motor, s obzirom na to da je Hjundai biometrijski senzor osim u kvaku ugradio i u dugme za pokretanje pogonskog agregata.

Kakve sve mogućnosti nudi ovaj sistem

Sistem će takođe omogućiti da kompjuter identifikuje vozača i da, u slučaju da isti automobil koristi više osoba, izvrši podešavanja vozila prema ranije definisanim i sačuvanim preferencijama onog koji je u tom trenutku za volanom.

Tako će se nakon očitavanja otiska prsta automatski podesiti pozicija vozača, retrovizori, sadržaji i funkcije multimedijalnog sistema i drugi korisni delovi koji svakom vozaču ponaosob olakšavaju vožnju. Korejski proizvođač navodi i da je sistem opremljen bezbednosnom tehnologijom koja će sprečiti falsifikovanje (simuliranje) otiska prsta vozača.

Ako se pitate koliko će jedan ovakav sistem biti pouzdan u automobilu, Hjundai tvrdi da do pogrešnog očitavanja može da dođe tek u jednom od 50.000 slučajeva i dodaje da je njihova tehnologija pet puta bezbednija od konvencionalnog automobilskog ključa.

Dosadašnja iskustva sa “fingerprints” tehnologijom

Inače, ovo nije prvi put da se otisci prsta koriste za pokretanje automobila, ali tehnologija otključavanja nikada do sada nije bila smeštena u ručku na vratima vozila. Vlasnici Tesla Model 3 automobila već koriste svoj pametni telefon kao ključ za automobile, dok je ostatak industrije (uključujući Hjundai) zauzet izgradnjom virtuelnog ključa koji bi mogao popularizovati tehnologiju.

Mi vršimo otkup vozila svi marki i vrsta. Ukoliko imate auto koji bi mi mogli da otkupimo, kontaktirajte nas i možemo završiti posao u najkraćem mogućem roku po najpovoljnijoj ceni, a keš dobijate odmah na ruke.

  • Share: