Samovozeći automobili će smeti da se kreće brzinom od čak 130 km/h

Retrovizor

Međunarodni ekspertski panel pri Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu, doneo je odluku da u pojedinim situacijama poveća maksimalnu brzinu samovozećih automobila.

Prema donetoj odluci, ograničenje brzine biće podignuto sa prethodnih 60 km/h na čak 130 km/h, a pored toga dozvoljena je i promena trake.

Predlog još nije zvanično odobren od strane UNESCE Svetski forum za harmonizaciju propisa o vozilima, međutim ovo se smatra samo formalnošću. Nakon što se prihvati, ovo pravilo stupa na snagu nakon 6 meseci.

Za koga važe novi propisi?

Članice sporazuma su više od 50 zemalja širom sveta uključujući i 27 zemalja Evropske Unije, dok Kina, Sjedinjene Američke Države i pojedine zemlje samostalno regulišu vožnju prema sopstvenim zakonima i propisima.

Trenutno su samovozeći automobili dozvoljeni na auto-putu u određenim situacijama kao što je saobraćajna guzva, međutim kada su upitanju tuneli, led na kolovozu koje automobil sam detektuje uz pomoć senzora, autonomna vožnja se isključuje.

zalazak suncca i vožnja automobila

Da li razmišljate o zameni svog starog automobila novim?

Ukoliko vam je potreban otkup vozila, budite slobodni da nas kontaktirate, jer ćemo vam izaći u susret u najkraćem mogućem roku i izvršiti besplatnu procenu vrednosti vašeg automobila.

Nakon što je razmena obavljena, na licu mesta isplaćujemo pun iznos na ruke.