Povratak otpisanog – Lincoln Continental koncept

Lincoln-Continental

Na salonu automobila u Njujorku američki auto gigant Ford Motor predstavio je konceptualni model Lincoln Continental, kao najavu serijske proizvodnje nove, desete generacije ovog legendarnog automobila. U Njujorku je najavljeno da će novi full-size sedan, kako Amerikanci vole da nazivaju Lincoln Continental, inače ikonu njihove auto industrije, ući u serijsku proizvodnju početkom naredne godine, a ubrzo nakon toga naći će se i u prodajnim salonima.
Prvi Continental model proizveden je davne 1939. godine, da bi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka već predstavljao sinonim za visoki luksuz. Njime su se vozili mnogi pripadinci američkog džet seta, od kralja rock and roll-a Elvis Prislija do čuvenog bejzbol igrača Bejb Ruta, kao i američki predsednici, najpre Džon Kenedi, sve do Ronalda Regana. Vrhunac popularnosti i prodaje Lincoln Continental dostiže 1990. godine, nakon čega dolazi do konstantne stagnacije, pre svega zbog naglog razvoja japanske i nemačke auto industrije, da bi 2002. godine proizvodnja Continental-a bila potpuno obustavljena.
Tek 13 godina nakon toga prezentovana je studija koja najavljuje novi serijski Lincoln Continental. Nudeći kombinaciju modernog i tradicionalnog, Lincoln Continental najnovije generacije predstavljaće luksuznu i elegantnu limuzinu grandioznih dimenzija, ali jednostavnih i nenametljivih dizajnerskih linija.
Za razliku od svojih prethodnika, koji su imali podeljenu prednju masku, novi Continental odlikovaće velika hromirana maska hladnjaka sa upadljivim Lincoln amblemom u sredini. Model će raspolagati LED Matrix prednjim farovima sa dugim laserskim svetlima koja omogućavaju visoku vidljivost i u najtežim vremenskim uslovima. Specifičnost ovom konceptualnom modelu daju i Rhapsody Blue metalik boja, vrata sa E-Latch bravama koje omogućavaju njihovo bešumno otvaranje i zatvaranje, kao i 21-inčni aluminijumski točkovi. Panoramski SPD SmartGlass krov putnicima pruža mogućnost regulisanja količine svetlosti koja dopire u unutrašnjost vozila, pa se jednostavnim pritiskom na dugme UV zračenje može smanjiti za 99%, dok se temperatura u kabini smanjuje do čak 80C.
Unutrašnjost je izrađena od najkvalitetnijih materijala, poput Venetian kože na vratima, Alcantare na sedištima, satena na krovu i vune na podu kabine. Instrument tabla ukrašena je Rose Gold nijansom i hromiranim detaljima. Pored toga, enterijer je opremljen fleksibilnim sedištima koja se mogu podesiti u čak 30 položaja, LED ambijentalnim osvetljenjem, Revel Ultima audio sistemom, kamerom sa vidokrugom od 3600 koja vrši projektovanje slike na MyLincoln Touch ekranu, kao i mnogobrojnim sistemima za asistenciju vozaču, poput Lincoln Drive Control, Adaptive Steering, Pre-Collision Assist, Pedestrian Detection, Enhanced Park Assist itd.
Najzad, ispod haube novog Lincoln Continental-a naćiće se Lincoln-exclusive 3.0 V6 EcoBoost agregat koji će snagu prenositi na zadnje točkove.