Porsche slavi najbolju godinu u istoriji – svi zaposleni dobijaju 9.111€

Porsche će u čast najbolje poslovne godine i obaranja rekorda u prodaji isplatiti veliki bonus svojim 21.000 zaposlenih.

porsche 911

Svaki zaposleni u Nemačkoj, uključujući osoblje na održavanju, čistačice i radnike na proizvodnoj traci će dobiti iznos od 9.111€, objavila je kompanija Porsche u svom saopštenju za javnost. Iznos bonusa je referenca na najprodavaniji Porsche model svih vremena – 911, koji se proizvodi bez prestanka od 1963. godine.

Koliki je zapravo značaj ovog iznosa novca u Nemačkoj? Ako znamo da je prosečna plata u 2015. godini u Nemačkoj iznosila oko 42.000€, vidimo da je bonus od 9.111€ približan 3 prosečne mesečne plate.

Porsche je povećao svoju prodaju na 233.778 vozila u 2016. fiskalnoj godini, što je donelo ukupne prihode od 22,3 milijarde €. Najveći udeo u prihodu ostvarili su njegovi SUV krosoveri, kompanija je prodala više od 80.000 modela Macan i 73.000 Cayena.

Pored visokih prihoda ostvaren je uspeh i po pitanju profita, i to više od 15.000€ po prodatom automobiliu. I dok neke kompanije jure da rezultate podele sa držaocima akcija i direktorima, Porsche je odlučio da pristupi darežljivije.

Radnici uključeni u donošenje odluke

Bonus je izglasalo radno veće kompanije Porsche. U Nemačkoj, svaka privatna kompanija može da ima svoje radno veće koje mora da ima minimum 5 zaposlenih.

Radno veće postoji kako bi se osiguralo da se sve važne odluke ne donose samo od strane poslodavca. Radna veća moraju biti obaveštena i konsultovana prilikom rešavanja specifičnih problema i mogu da predlažu ackije poslodavcu.

,,Niko u našoj velikoj VW porodici nije primio ni približno velike bonuse kao naši zaposleni u Porsche-u.’’ Napisao je Uve Huk, predsedavajući radnog veća. ,,Morali smo da hodamo po tankoj liniji, nije bilo lako’’.

Ovo nije prvi put da Porsche isplaćuje visoke bonuse, prošle godine je isplatio svojim zaposlenima 8.911€. Veći profiti ove godine su omogućili da poveća prvu brojku za jedan. Bonusi su isplaćeni svim radnicima u Nemačkoj, a verujemo da se pažnja obratila i na zaposlene van Nemačke.

Ne otkupljujemo često povovna vozila marke Porsche, ali smo uvereni da je biti zaposlen u ovakvoj kompaniji velika privilegija.