Opoziv KIA Sportage modela iz 2008 i 2009. godine

Prema poslednjim vestima iz same korejske auto kompanije, KIA opoziva sva Sportage vozila u SAD koja su proizvedena 2008. i 2009. godine. Upravo je primećena greška koja može dovesti do većih problema. Problem na KIA Sportage modelima iz 2008. i 2009. godine je električne prirode. Evo šta treba da znate o tome zašto je na snazi opoziv KIA Sportage automobila.

Opoziv KIA Sportage modela iz 2008. i 2009.

Električne instalacije glavni problem

Naime, KIA je uočila problem električne prirode na Sportage modelu proizvedenom tokom 2008. i 2009. godine. Problem podrazumeva mogućnost pojave kratkog spoja u električnim instalacijama računara, čime može doći čak i do požara ili paljenja motora automobila. Nakon ovakvih greška i iznenadnih akcidenata, vozila obično završe na auto otpadu.

Poklopac tj. zaštita koja sprečava dospevanje vode u unutrašnji sistem vozila ima “grešku”, koja bi mogla izazvati akumuliranje vode bogate solju. Voda se akumulira u računaru koji kontroliše kočenje Sportage vozila. Ovaj problem se dešava najčešće tokom zimskih meseci i može izazvati rđanje žičnih konektora, varničenje i potencijalno izazivanje požara.

Prva KIA Sportage iz 2008. se zapalila u aprilu 2016. u SAD

Dok je stajala uredno parkirana pokraj puta, KIA Sportage 2008. se naprosto sama zapalila. Požar na ovoj Kii je direktno bio utican rđanjem žica do kojih je dospela voda. Da će se problem i na dalje ispoljavati garantuje i činjenica da je tokom istrage prve zapaljene Kie Sportidž, prijavljeno još nekoliko akcidenata na istom modelu.

Reklo bi se da je tačno period od oko 7-8 godina bio potreban da bi se napravila značajna šteta na električnim instalacijama ovog vozila, izazivavši varničenje i potom požar. Nakon detaljne inspekcije utvrđeno je da modeli iz 2008. i 2009. godine imaju nešto drugačiju zaštitu od prodiranja vode, te da su upravo ovi Sportage KIA modeli ugroženi.

Kako se sprovodi opoziv KIA Sportage-a, servis i reparacija?

Radi bezbednosti KIA povlači oko 72.000 Sportage modela u SAD, a sistem popravke ili sanacije problema će se obaviti na sledeći način:

Ukoliko dileri KIA automobila pronađu rđu na žicama, zameniće celokupan računarski sistem i njegove instalacija. Ipak, ukoliko nema rđe biće zamenjen celokupan zaštitni poklopac.

Ukoliko živite u Americi i posedujete Sportage iz ove dve godine, kontaktirajte svog dilera i raspitajte se o detaljima. ukoliko je neki američki model završio kod nas, takođe predlažemo da se obratite KIA-i i da vidite šta se može učiniti kako biste popravili ili zaštitili svoje vozilo.