Opel Crossland X dobitnik nagrade za EKO automobil godine

By webmaster Novosti Коментари су искључени на Opel Crossland X dobitnik nagrade za EKO automobil godine

eko auto 2018 opel

Na ovogodišnjem takmičenju za EKO automobil Srbije, ponosnu titulu poneo je model Opel Crossland X. Evo i detalja.

Svečano uručenje titule na Sajmu automobila u Beogradu

Za vreme održavanja manifestacije DDOR BG Car Show 06 uručeno je priznanje kompaniji Opel za prepoznat napor u doprinosu zaštite životne sredine. Nagradu je uručio ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije – Goran Trivan. Svečano uručenje priznanja ponovo naglašava zelenu dimenziju sajma automobila ove godine, jer je u odnosu na prethodne manifestacije bilo posvećeno mnogo više pažnje zaštiti životne sredine.

Nagrada EKO automobil poboljšava životnu sredinu u Srbiji

Nagrada za EKO automobil je oformljena radi unapređenja zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa. Održava se sedmu godinu za redom u sradanji PKS, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za energetiku, Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost, a organizator je Metro Market.

Više o pobedniku

Konkurencija za izbor EKO automobila 2018 je bila jaka, a za titulu su pretendovali:

 1. BMW X3
 2. Citroen C3 Aircross
 3. Dacia Duster
 4. Ford Fiesta
 5. Kia Niro
 6. Opel Crossland X
 7. Peugeot 3008
 8. SEAT Ibiza
 9. Škoda Karoq
 10. Subaru XV
 11. Suzuki Swift
 12. Volkswagen Polo

Titulu je poneo Opel Crossland X u verziji B1.6DT Ecoflex MT5. 

Tom prilikom ministar Trivan je izjavio:

„Ministarstvo životne sredine podržava inicijativu privrednih subjekata da unapređuju životnu sredinu kroz svoje poslovanje, naročito kada je u pitanju automobilska industrije, jer pronalaženje novih rešenja smanjuje već veliki štetni uticaj na životnu sredinu.”

Direktor Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, Crnu Goru i Albaniju – Dragan Nenadović se u toku primanja nagrade zahvalio svim prisutnima, a naročito ministru Goranu Trivanu na stavu koje ministarstvo zauzima prema poboljšanju slike automobilske industrije u Srbiji.

eko auto 2018 nagrade„Ovo je za nas velika čast jer smo nakon spajanja sa PSA grupacijom započeli kretanju u potpuno novom smeru. Naši SUV modeli su proizvedeni u saradnji sa PSA i na njihovoj platformi, a ova nagrada za model Crossland X je znak da smo na dobrom putu i da treba da ga se pridržavamo.”

Opel znatno ulaže u budućnost, a o tome najbolje govori informacija da ćemo do 2020. godine imati 4 potpuno električna modela, a u planu je da do 2024. godine svaki novi model, a i komercijalna vozila budu elektrificirana.” dodao je Nenadović.

Posebno priznanje dobili su JKP Parking servis – za društveno odgovorno poslovanje i brigu o životnoj sredini, kao i Motogrini Gruppo – za unapređenje elektro mobilnosti u Srbiji.

Dodelom ovakvog priznanja još jednom je ukazano u kom pravcu bi trebalo da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila, i afirmisana tehnička rešenja koja doprinose očuvanju životne sredine i prirode.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6. HDi (2017.).

Možemo reći da i mi doprinosimo životnoj sredini, jer otkup vozila između ostalog uklanja stara vozila koja ne ispunjavaju današnje emisione standarde.

 • Share: