Nova pravila pogonskog sklopa za 2026. godinu u F1 pogodna za Porsche

crvena igračka formula

Čelnici Formule 1 najavili su novu generaciju pogonskog sklopa dozvoljenog za vozila, koja učestvuju na trkama. Fokus je na održivim gorivima i jednostavnijim hibridnim sistemima.

Ovo je prava šansa za kompaniju Volkswagen Group da započne sa proizvodnjom vozila za takmićenje u Formuli 1, već od 2026. godine, kada pravila počnu da važe, što će biti prava šansa za električna vozila.

Sportski brend Porsche kompanije Volkswagen biće predstavnik, ukoliko se odluče za nastup.

Od čega zavisi dalji razvoj događaja?

Predstavnici kompanije Volkswagen su prisustovali brojnim sastancima, koji se tiču novih izmenjenih pravila, ali njihov ulazak na trke Formule 1 najviše zavisi od toga koliko će sistem za proizvodnju trkačkih vozila biti pojednostavljen.

Ugrubo su predstavljena nova pravila za 2026. godinu, od strane Međunarodne automobilske federacije 

Pogonski sistemi će i u budućnosti biti izgrađeni na osnovu turbopunjača sa 1.6 litarskim V6 motorm sa unutrašnjim sagorevanjem. Ukupna električna snaga dostupna za proizvodnju vozila biće povećana na 469 konjskih snaga, koja dolazi uz ERS (energy recovery system).

formula bolid

Šta ovo znači za Porsche?

Izuzetno složena jedinica motornog generatora koja hvata energiju iz izduvnih gasova biće uklonjena, sa svom električnom energijom koja se generiše kroz jedinicu generatora motora (MGU-K).

Način proizvodnje automobila saglasan prethodno opisanim principom više je u skladu sa principima kompanije Volkswagen.

Još jedna od pogodnosti je to što je najavljeno da će trkanje biti dozvoljeno isključivo pogonima sa 100% održivim gorivom. Porsche je takođe nedavno otovorio fabriku za proizvodnju ovog tipa goriva u Čileu.

Ovakve najave za budućnost u skladu su sa težnjama Međunarodne automobilske federacije, koja ćeli da pošalje poruku o značaju prelaska na održiva goriva i zaštitu životne sredine.

Slobodno možemo reći kako je okretanje ka električnim vozilima veoma značajno za budućnost planete, čak i kada se radi o auto-moto trkama. Naše tržište još uvek nije pretrpelo velike izmene po pitanju elektrifikacije, iako se ide ka tome.

Za sada je najveći fokus na kupoprodaji polovnih vozila srednje klase.

Da li i vi prodajete svog polovnjaka?

Otkup polovnih automobila je naša uža specijalnost, a bavimo se kupovinom polovnjaka već dugi niz godina.

Nudimo najbolje cene na tržištu, dok novac isplaćujemo odmah na ruke. Kontaktirajte nas i sami se uverite!