Nova generacija Nissan Maxime zvanično predstavljena u Njujorku

Nissan-Maxime

Svoju zvaničnu premijeru najnovija, osma generacija Nissan Maxime imala je 2. aprila na salonu automobila u Njujorku. Iz Nissan-a ističu da je reč o sportskom automobilu sa četvoro vrata (four – door sports car), koji će se naći rame uz rame sa najdinamičnijim i najatraktivnijim modelima luksuzne klase. U skladu sa tim, Nissan očekuje da će nova generacija Maxime, čije prethodne verzije inače uživaju odličnu reputaciju među ljubiteljima limuzina u Severnoj Americi, preuzeti primat na američkom tržištu i privući vozače koji su ranije kupovali na primer BMW, Lexus ili Acura modele.
Dizajnerski elementi zasnivaju se na Sport Sedan konceptu, premijerno prikazanom na NAIAS salonu automobila u Detroidu januara 2014. godine, dakle pre više od godinu dana. U odnosu na studijsku varijantu Sport Sedana, pojedini stilski detalji kod nove Maxime su pojednostavljeni. Nissan Maxima 2016, iako predstavlja porodičnu limuzinu sa karoserijom tipičnom za sedane, odlikuje se niskom sportskom siluetom i istaknutim proširenjima iznad točkova, sa V-Motion prednjom maskom opremljenom LED svetlima. Masivnost vozila vizuelno ublažavaju izražene fluidne linije. Stilskoj specifičnosti nove Maxime takođe doprinose crni krovni nosači i „plutajući“ krov, izduvni sistem sa dve cevi i 18-inčni aluminijumski točkovi čiji su umeci obojeni. U odnosu na aktuelni model, Nissan Maxima 2016 imaće veći izbor boja, pošto će se u ponudi naći dve potpuno nove boje – Coulis Red i Forged Bronze.
Enterijer karakterišu visoko kvalitetni materijali i bogata oprema, sa mnoštvom Alcantara ukrasa koji doprinose luksuznom izgledu, dok je donji deo upravljača ravan, čime je izgled kabine dobio blagu sportsku dozu. Na centralnoj konzoli nalazi se 7-inčni Advanced Drive Assist displej osetljiv na dodir, a tu su i Nissan ConectSM informaciono-zabavni sistem sa navigacijom, kao i širok izbor opcionih bezbednosnih sistema. Između ostalog, kao opcije dostupni su ambijentalno osvetljenje, premijum Ascot kožna sedišta, grejanje i hlađenje prednjih sedišta, Bose audio sistem, inteligentna kontrola kretanja (tempomat), Forward Emergency Braking, Blind Spot Warning, Rear Cross Traffic Alert, Predictive Forward Collision Warning itd.
Nissan Maxima osme generacije baziran je na potpuno novoj platformi, napravljenoj od čelika veće čvrstoće, tako da u odnosu na svog prethodnika ima za 25% povećanu rigidnost torzije, ali i masu manju za 37 kilograma. Pored toga, nova Maxima je 56 mm duža i 33 mm niža nege odlazeća varijanta. Poboljšanja će biti i kada je reč o potrošnji. Unapređeni V6 benzinski agregat zapremine 3,5 l razvijaće 300 ks i 353 Nm obrtnog momenta, a potrošnja goriva biće manja za čitavih 15%. Najavljen je i model sa hibridnim pogonskim sistemom (benzinski 2,5 l četvorocilindrični agregat i elektromotor).
Na tržištu SAD Nissan Maxima 2016 pojaviće se na leto, a model sa osnovnim paketom opreme koštaće nešto više od 32.000 dolara.