Najmoćnija mačka ikada – Jaguar XE SV Project 8

Jaguar je Gudvud festivalu brzine predstavio svoju najmoćniju kreaciju do sada – Jaguar XE SV Project 8 sa 592 konjske snage, a samo 300 primeraka će biti izrađeno u ovoj ograničenoj seriji.

Jaguar XE SV Project 8 napred

Svih 300 primeraka Project 8 modela će biti izgrađeno ručno. Pogonski sistem se sastoji od automatske osmo-stepene transmisije, pogonom na sva četiri točka i 5-to litarskim V8 motorom sa superpunjačem iz Jaguara F-Type SVR. S’tim što je snaga povećana sa 567 na 592 KS. Iz kompanije kažu da ubrzava od 0 do 100 za 3.3 sekunde, a da je maksimalna brzina 320 km/h.

Jaguar za stazu i za ulicu

Project 8 odudara od klasičnog dizajna engleskog proizvođača. Ispunjen je detaljima u dizajnu koji čine da izgleda kao da je izašao sa trkačke staze. Koliko se razlikuje od standardne XE verzije govori podatak da je samo 25% delova iskorišćeno sa ovog osnovnog modela.

Kada je karoserija u pitanju, samo su hauba i krov isti, čak su i farovi pomereni 14 mm kako bi imalo mesta za proširen luk točkova.

Jaguar XE SV Project 8 pozadi

Zanimljivo je da će svi primerci Project 8 imati volan na levoj strani, iako se radi o britanskom automobilu. Ovo je urađeno kako bi se postigla optimalna raspodela težine. Usisnici na prednjem braniku, ogromni spojler i zadnji difuzor funkcionišu u kombinaciji kako bi pružili optimalnu aerodinamiku i prijanjanje na podlogu.

Model ima modifikovane aluminijumske panele, haubu i branik od ugljeničnih vlakana, kao i jedinstvene felne 20ice. Auspuh od titanijuma sa četiri izduvne cevi je takođe standard.

Podesivi amortizeri mu dozvoljavaju da se spusti za 15mm tokom vožnje na stazi, a u tu svrhu su ubačene nove keramičke kočnice i Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatici. Na kraju, ubačen je i elektronski aktivni diferencijal – po prvi put u XE modelu.

Enterijer na nivou

Svaki model odlikuje se luksuznim enterijerom, specijalnim sedištima i jedinstvenim šavovima. Uprkos agresivnom izgledu, svi modeli su opremljeni naprednim sistemom zabave, kao i satelitskom navigacijom i 4G WiFi hotspotom.

Jaguar XE SV Project 8 enterijer

U ponudi je i Track Pack verzija, u kojoj su zadnja sedišta izbačena, a prednja su zamenjena za dva sedišta od magnezijuma sa trkačkim pojasevima. Ova verzija je takođe lakša za 12.2 kilograma i ima crni krov i duplo-prugaste nalepnice.

Iako rado vršimo otkup svih vozila, pa i Jaguara, sumnjam da će nas iko pozvati da otkupimo ovu mačku.