Mercedes testira nove vazdušne jastuke

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Mercedes testira nove vazdušne jastuke

Airbag natpis na volanu automobila

Nemački proizvođač automobila Mercedes testirao je eksperimentalno vozilo na kojem su ispitivani novi sistemi bezbednosti, između ostalog, i novi tipovi vazdušnih jastuka. Vozilo pod nazivom Experimental Safety Vehicle opremljeno je novim tehnologijama i sistemima koje čuveni nemački gigant planira da koristi u modelima u budućnosti.

Automobil nove generacije – konceptno vozilo budućnosti

Konceptno vozilo Mercedesa zamišljeno je kao autonomni automobil kod koga se, tokom autopilota, odnosno samovozećeg moda, volan i papučice uvlače u komandnu tabelu, tj. u pod. Time se dodatno smanjuje rizik koji može da nastane u slučaju sudara. Ovakav koncept inženjerima omogućava da vazudšni jastuk za vozača bude smešten u komandnu tablu.

Ukoliko vozač , uprkos audio i vizuelnom upozorenju ne reaguje na vreme, a sistem proceni da je kontakt neizbežan, aktivira se automatska kočnica. Još jedan stvar koju je Mercedes unapredio odnosi se i na sistem upozorenja na vozila koja prilaze sa boka. Malo robotsko vozilo sa svetlećim trouglom upozorava druge vozače na udes.

Malo robotsko vozilo spušta se na put, ispod zadnjeg dela karoserije, pa time signalizira na kvar koji se dogodio. Tako se drugi učesnici u saobraćaju na vreme obaveštavaju, posebno u slučaju da vozač nije u stanju da trougao postavi ručno. Pored toga, Mercedes na ovom konceptualnom automobilu ispituje i centralni vazdušni jastuk za vozača i suvozača, te prednji vazdušni jastuk za putnike na zadnjim sedištima.

Bezbednost dece kao poseban aspekt novih vazdušnih jastuka

Dečja sigurnosna sedišta imaju pojaseve koji se, u slučaju sudara, automatski dodatno zatežu. Zato je posebna pažnja poklonjena bezbednosti dece. Napredna tehnologija Active Brake Assist detektuje pešake ili bicikliste, koji vozilu prilaze bočno, pa tako obaveštavaju vozača o novonastaloj situaciji.

Ukoliko posedujete polovno ili havarisano Mercedes vozilo, kontaktirajte nas. Sa zadovoljstvom izlazimo na teren i, nakon inspekcije, nudimo fer i korektnu cenu za vašeg polovnjaka. Keš dobijate na ruke, uz obostrano zaodovoljstvo!

  • Share: