Jeep Čudovište od 707KS – Grand Cherokee Trackhawk

Jeep je prevazišao nemačke rivale sa najbrže ubrzavajućim SUV-om na svetu. Najnoviji Grand Cherokee Trackhawk.

Premijerno prikazan na ovonedeljnom sajmu automobila u Nju Jorku, Jeep Grand Cherokee Trackhawk ima 6.2 litarski V8 motor sa superpunjačem koji ukroćuje 707 konja i proizvodi 841Nm. Ovolika snaga je dovoljna da terenac pogura od 0 do 100 za samo 3.5 sekundi – isto koliko treba i mnogo lakšim automobilima. Terenci do kojih mi dolazimo otkupom obično nisu ni približno brzi.

Iako je najbrži u svojoj klasi do 100 km/č, maksimalna brzina je 290 km/č, tako da titulu najbržeg SUV automobila i dalje drži Bentley Bentayaga W12. Čisto da vas podsetimo da je maksimalna brzina Bentleya 301 km/č.

Svakako, jedan od najbržih SUV automobila je neverovatni Nissan Patrol koji je osramotio hibridni hiper automobil Porsche 918. Ali kad znamo da je Patrol bio opremljen kompletnim pogonskim sistemom sa jednog R35 Nissan GT-R VR38, to nas ne čudi toliko. Maksimalna brzina je oko 330 km/č!

Dizajn novog Jeep Trackhawk

Trackhawk ima bodi kit u agresivnom sitlu, kao i unapređeni 8 – stepeni automatski sistem transmisije sa kontrolom starta i Brembo kočnice koje ga dovode do tačke zaustavljana od 100 km/č za manje od 35 m.

Po izgledu definitnivno odudara od onoga što smo navikli da očekujemo od jednog Jeep modela. Naglašena hauba, dodati usisnici na prednjem braniku i izmenjen izduvni sistem doprinose da ovaj model više podseća na nekakav mustang nego na terenac.

Jeep grand cherokee trackhawk 707KS

Kabina je opremljena Nappa kožom i antilop detaljima, radilo se i na izolaciji spoljašnje buke kako bi se maksimalno uživalo u sistemu zabave – 8.4 inčnim ekranima na dodir koji može da prenese podatke sa dinamometra na prenosni uređaj.

Grand Cherokee Trackhawk će biti dostupan u Americi na jesen. Manje je verovatno da će biti dostupan u Evropi, ali je predstavnik Jeep-a izjavio da je takva odluka i dalje pod razmatranjem. Moraćemo da čekamo i da vidimo šta će se desiti.