Iz Meksika u svet: Nova Mazda stiže već ove godine

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Iz Meksika u svet: Nova Mazda stiže već ove godine

Logo Mazda fabrike automobila

Mazdin kompaktni SUV CX-30 praviće se u fabrici Salamanka u Meksiku, a prvi primerci ovog vozila trebalo bi da siđu sa proizvodnih traka već u septembru 2019. godine, navode meksički mediji. 

Mazda CX-30 debitovala je u martu na auto salonu u Ženevi, a predstavljena je kao model koji je pozicioniran između CX-3 i CX-5. Auto je baziran na hečbeku Mazda 3, a predstavlja veću, a samim tim i praktičniju varijantu već postojećeg gradskog SUV-a CX3.

Karakteristike novog Mazdinog krosovera

CX-30 ima unapređeni pogon na sve točkove i All Wheel Drive ili AWD, koji radi u skladu sa kontrolom raspodele obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine.

Dužina ovog vozila iznosi 4.395 milimetara, širina je 1.795 mm, dok je visina novog Mazdinog automobila 1.540 mm. Međuosovinsko rastojanje vozila iznosi 2.655 milimetara.

Automobil koristi istu paletu motora kao Mazda 3, što podrazumeva najnovije benzinske i dizel agregate Skyactiv tehnologije.

Tu su benzinski Skyactiv-G, 2.0-litarski četvorocilindarski motor sa 122 KS, sa prednjim ili pogonom na sva četiri točka kao i manuelnim ili automatskim 6-brzinskim menjačem, uz prosečnu potrošnju od 6,2 do 7,3 litra na 100 pređenih kilometara.

U ponudi je i dizelski Skyactiv-D, 1.8-litarski četvorocilindarski agregat snage 116 KS i 270 Nm obrtnog momenta sa prosečnom potrošnjom od 5,1 do 6,6 litara na pređenih 100 km. 

Za one željne jačeg motora u ponudi će biti i revolucionarni dvolitarski benzinac pod nazivom Skyactiv-X sa 190 KS, najvećeg obrtnog momenta od 230 Nm.

Otkud Mazda baš u Meksiku

Kako pišu meksički mediji Mazda je odlučila da novi CX-30 pravi u Meksiku s obzirom na to da ta zemlja ima potpisane trgovinske sporazume sa 45 zemalja širom sveta, a lokacija je pogodna da se vozila lako transportuju na tržišta Centralne i Južne Amerike, SAD, Kanade, ali i Evrope.

 

Fabrika Salamanka ima kapacitet za proizvodnju oko 140.000 vozila godišnje. Otkako je otvorena 2014. godine u njoj se prave brojni automobili, među kojima su Mazda 2 hečbek, Mazda 3 hečbek i sedan, kao i Toyota Yaris limuzina (bazirana na Mazdi 2). Prošle godine počela je i proizvodnja Mazde 2 u limuzina verziji karoserije.

Otkup Mazda automobila

Ukoliko u svom posedu imate neki polovni Mazda automobil slobodno nas možete kontaktirati kako bismo otkupili vašeg polovnjaka. U rekordnom roku izlazimo na teren, a ukoliko postignemo dogovor isplatu vršimo odmah, na licu mesta – keš dobijate odmah na ruke.

  • Share: