Hjundai FE Fuell Cell koncept oduševljava!

Hyundai je skinuo omot sa svog FE Fuel Cell koncepta na Sajmu automobila u Ženevi, nudeći uvid u sledeću generaciju vozila korejskog proizvođača sa pogonom na vodonik kao i inovativan pravac u dizajnu koji bi mogao da najavi dizajn njegovog predstojećeg SUV-a.

hyundai FE Fuell Cell koncept

Nakon svog prvog komercijalno dostupnog vozila sa pogonskom ćelijom, ix35 Fuell Cell, novi Hyundai FE koncept zadržava SUV-stilske momente, ali sa mnogo više organskog, mekšeg dizajna koji je u kontrastu sa njegovim krovom, koji izgleda kao da pluta, i delikatno tkanim aluminijumskim felnama.

Iako je Hyundai ostao nedorečen za detalje, neke od karakteristika mogu da nagoveštavaju izgled novog gradskog SUV koji će biti predstavljen u popularnoj Tucson seriji, a očekuje se da će stići kasnije ove godine.

Dizajn FE Fuel Cell koncepta

Divlje plava kabina nudi pogled u budućnost – i to verovatno na Genesis G70 luksuzni automobil – sa jednostavnim rasporedom u kojoj dominiraju dva velika digitalna ekrana smeštena na vrhu kontrolne table (izgledaju vrlo slično kao kod Mercedes-Benz E- ili S-klase) sa posebnom centralnom konzolom smeštenom između dva prednja sedišta.

hyundai fe fuel cell koncept-2017 enterijer

Ime FE je akronim od Ekološka budućnost (Future Eco), što treba da simbolizuje napredak koji je Hyundai ostvario u tehnologiji vodoničnih gorivnih ćelija, uključujući razvojna rešenja koja su dovela da se težina smanji za 20% u odnosu na prethodnu verziju, a u isto vreme se postiže 10% veća efikasnost. Snaga gorivne ćelije je tako sada povećana za 30 odsto, što je rezultiralo u rasponu krstarenja od preko 800 km sa samo jednim punjenjem.

Dizajn je inspirisan vodom, jedinom emisijom FE Fuel Cell koncepta, uz minimalistički pristup i spolja i iznutra. Integrisana stilska rešenja, poput ventilacije zadnjih stubova dodaju aerodinamičnoj efikasnosti FE Fuel Cell koncepta.

Ne očekujemo da ćemo uskoro imati priliku da otkupimo ovakvo polovno vozilo, ali smo svakako zadivljeni pravcem u kom Hyundai ide.

Strast ka inovacijama

Hyundai je potvrdio svoju posvećenost ka razvoju tehnologije vodonične gorivne ćelije sa nula emisije u Ženevi, jer kompanija želi da proširi domet vozila sa gorivnim ćelijama uz pomoć proširenje infrastrukture za dopunu gorivnih ćelija.

hyundai fe fuel cell koncept 2017

FE koncept takođe poseduje portabl akumulatore, koji se mogu koristiti za punjenje putničkih uređaja. Koncept takođe poseduje električni skuter u cilju maksimalne mobilnosti, omogućavajući vozaču da parkira van zakrčenih gradskih centara i stigne lakše do svoje destinacije u zadnjem delu putovanja.

Potpredsednik Hyundai, Voong Chul Jang, potvrdio je da će proizvodna verzija FE Fuel Cell biti u prodaji u 2018. Tako će se pridružiti kao jedan od 14 ekoloških modela koji će biti uvedeni do 2020. godine, a pridružiće se već hibridnoj, plug-in hibridnoj i električnoj verziji Hyundai Ioniq.