Evo koliko će koštati TESLA kamion

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на Evo koliko će koštati TESLA kamion

tesla kamion

Američka kompanija Tesla objavila je očekivane cene za svoje električne kamione. Standardna verzija sa rasponom 480 km će koštati oko 150.000$, dok će verzija od 800 koštati 180.000$. Evo i zašto…

tesla kamion

Kako biste rezervisali svoj Tesla kamion, neophodno je da podnesete depozit od 20.000$. Pored standardne verzije i one sa većim rasponom, na raspolaganju je i ograničena serija sa cenom od 200.000$.

Novi električni kamion predstavlja ulazak kompanije na tržište komercijalnih vozila. Moći će da povuče istu količinu koliko i standardni dizel kamioni, samo što će imati performanse slične električnim automobilima.

Ubrzanje kao u hečbeku

Navodno će ubrzanje od 0 do 100 km/č ostvariti za manje od 5 sekundi i to sa prikolicom! To je na konferenciji za štampu izjavio izvršni direktor kompanije Elon Mask. Brojka raste na 20 sekundi ako se kamion nalazi pod punim opterećenjem od 36 tona.

Za razliku od dizel kamiona, kojima je maksimalna brzina obično 70 km/č, Tesla kamion će moći da razvije oko 105 km/č. Iako je u mnogim zemljama ograničenje brzine za kamione 90 km/č.

Sa maksimalnom težinom od 36 tona i konstantnih 100 km/č, kompanija se hvali rasponom od 800 kilometara na osnovu samo jednog punjenja baterije.

Aerodinamičniji od Bugatija!

Impresivnija činjenica jeste koeficijent vazdušnog otpora, koji iznosi samo 0.36cd, što ga čini efikasnijim od Bugatijevog hiperautomobila Chiron (0.38), a duplo više efikasnijim od standardnih dizel kamiona (0.65 – 0.70).

To postiže zahvaljujući karakterističnom obliku prednjeg dela, automatski podesivim zakrilcima koji mogu da „pokriju” prikolicu i potpuno ravnom pločom ispod vozila.

Tesla tvrdi da će kamion moći da pređe 640 kilometara na osnovu punjenja od pola sata, što je inače zakonski neophodna pauza za vozačke kamiona u Americi.

Pogonsko rešenje kamiona

Svaki točakm kamiona će napajati četiri nezavisna motora, a nezavisno vešanje je tu za lakšu vožnju. Pozicija vozača je na sredini, za razliku od običnih kamiona, a sa strane se nalaze dodatni ekrani.

Mask takođe navodi da će troškovi njegovih kamiona biti niži od običnih, a da se u slučaju vožnje u konvojima prenos Tesla kamionima više isplati od železnice!

Nije novost da Mask priča „svašta”, a da li će moći da ispuni sva obećanja ostaje da se vidi. Sačekaćemo 2019. za kada je zakazana proizvodnja.

Mi se radujemo sve većoj elektrifikaciji iz više razloga. Zdravije okruženje i više otkupa vozila za nas!

 

  • Share: