Ekološki VW: Od 2026. godine proizvodiće samo električne automobile

By webmaster Novosti Коментари су искључени на Ekološki VW: Od 2026. godine proizvodiće samo električne automobile

Volkswagen logo na automobilu

Kompanija Folksvagen proizvešće 2026. godine poslednju generaciju vozila tog brenda s motorom na pogon sa unutrašnjim sagorevanjem, izjavio je glavni strateg nemačke kompanije Mihael Jost. On je potvrdio da to znači da će se Folksvagen, najprodavaniji brend putničkog automobila u Evropi i Kini, ubuduće fokusirati na proizvodnju električnih automobila.

Kakvi su planovi kompanije za budućnost?

Nemački proizvođač saopštio je da je njegova mehanička platforma za vozila na struju projektovana za 15 miliona električnih automobila.”Električna ofanziva”, kako je nazvan ovaj projekat Folksvagen kompanije, u kojem će ključnu ulogu odigrati MEB mehanička platforma, konstruisana specijalno za automobile koje pogone elektromotori, prenosi Rojters.

Kako najavljuju iz nemačkog auto-giganta, na MEB osnovi moglo bi da bude napravljeno i do 15 miliona vozila na struju. Za elektrifikaciju svojih modela i uvođenje sistema autonomne vožnje, VW će do 2023. ukupno investirati preko 12,5 milijardi dolara. Od toga je čak 10 milijardi dolara namenjeno za razvoj i proizvodnju automobila na struju.

Svi budući električni Folksvageni iz familije I.D. biće zasnovani na pomenutoj MEB mehanici. MEB platforma imaće u ponudi dva različita međuosovinska rastojanja, a Folksvagenovi inženjeri moći će da na njoj konstruišu električne automobile različitih širina.

Pogonske baterije smeštene su u podu automobila, a u standardnoj verziji ova vozila imaće pogon na zadnje točkove, dok će na raspolaganju biti i opcija pogona na sva 4 točka. Većina budućih Volkswagena na struju imaće gotovo idealan raspored mase po osovinama (50:50).

Folksvagen je izradio strategiju zaokreta poslovanja ka električnim automobilima posle skandala iz 2015. godine sa manipulacijama emisijama štetnih gasova, zbog kojeg je kompanija morala da plati više od 27 milijardi evra na ime kazni zbog prikrivanja prekomernog zagađenja.

Mi vršimo otkup vozila svi marki i vrsta, kako Toyota tako i drugih. Ukoliko imate auto koji bi mi mogli da otkupimo, kontaktirajte nas i možemo završiti posao u najkraćem mogućem roku po najpovoljnijoj ceni, a keš dobijate odmah na ruke.

  • Share: