BMW otkrio svoju električnu budućnost

By Otkup Vozila Novosti Коментари су искључени на BMW otkrio svoju električnu budućnost

BMW je otkrio ambiciozne planove koji predviđaju da će učešće u prodaji električnih vozila iznositi skoro četvrtinu do 2025. godine. Evo kako će se taj plan odvijati.

Zajednička platforma za sva vozila

BMW će koristiti zajedničku platformu koja će mu omogućiti da proizvodi ne samo dodatke svojoj i seriji električnih vozila, već i plug in hibrida i potpuno električnih verzija popularnog modela, uključujući seriju 3.

Plan je deo šire strategije nemačkog proizvođača koja glasi Broj jedan > Sledeći, koja cilja da nadogradi postojeću politiku koja je dovela do izrade „i” i „iPerformance” asortimana.

Očekuje se da će BMW proizvesti 25 električnih vozila do 2025, od kojih će 12 biti potpuno električna, a u istom roku, kompanija očekuje da će između 15 i 25 prodaje dolaziti od elektrifikovanih modela.

Centralni deo plana je modifikovana BMW CLAR platforma, koja će biti predstavljena 2021 uokviru iNEXT modela, perjanice serije i, koja će predstaviti poslednju autonomnu tehnologiju nemačkog proizvođača.

Za razliku od šasije koja se koristi za i3 i i8 modele, nova CLAR i FAAR arhitekture su potpuno skalabilne i mogu da se koriste i za modele sa SuS motorom, plug-in hibridima ili potpuno električnim vozilima.

Arhitekture imaju dva bazična formata, a jedina razlika je visina baterija:

  • niža konfiguracija za limuzine i kupee
  • viša konfiguracija predviđena za SUV modele

BMW potvrđuje da će sva vozila koja koriste novu platformu, uključujući konvencionalne modele, biti neznatno viša od aktuelnih modela – ali insistira da će ovo biti neutralisano upotrebom većih točkova.

Budućnost BMW – Gen 5

Modeli iz serije „Gen 5” će koristiti novi, kompaktniji električni motor, koji će dolaziti u više varijanti – 100kW (134 KS) i 190kW (255KS) za osnovne modele i 250kW (335KS), i više od 300kW (443KS) za sportske modele.

Modeli FAAR sa pogonom na prednje točkove će imati motore snage do 200kW, dok će CLAR modeli sa pogonom na zadnjim točkovima imati više od 220kW. BMW takođe navodi kako će nova arhitektura moći da podnese motor na obe osovine, a u najjačim verzijama, čak tri motora za potencijalnu snagu od 800KS i sprintom do 100 km/č za manje od 3 sekunde.

Naša strategija je da vršimo otkup BMW vozila do 2025. ali i nadalje.

  • Share: