Apple dobio dozvolu za testiranje autonomnih automobila

Tehnološki gigant iz Kalifornije – kompanija Epl nastavlja sa razvojem tehnologije vezane za proizvodnju autonomnih automobila.

aple dobio dozvolu za testiranje automobila

Prošlog petka kompaniji je konačno odobrena dozvola kalifornijskih vlasti za testiranje samovozećih automobila. Prema američkoj agenciji za motorna vozila, Epl je sada potpuno slobodan da testira 3 vozila, tj. sve Lexus RX450h modele iz 2015. na javnim putevima.

Šture informacije iz Epl-a

Portparol ispred kompanije nije ulazio u detalje vezano za to kada će se početi sa testiranjem nove tehnologije, kao i na kojoj teritoriji će se tehnologija isprobati. Ukupno šest vozača je ovlašćeno da bude za volanom modifikovanih vozila. Prvi izveštaj kompanije o situacijama kada tehnologija nije mogla da funkcioniše (zbog softverskih grešaka ili je vozač morao da interveniše) se očekuje pre 1. Januara 2019.

Epl je 30. po redu kompanija koja je dobila dozvolu za testiranje vozila na javnim putevima države Kalifornija. Na taj način se pridružila ostalim tehnološkim gigantima poput kompanija Tesla, Uber i Google koji u trci razvoja samovozeće tehnologije učestvuje sa svojim vozilom nazvanim Waymo.

Iako je u toku prošle godine više puta bila pokretana priča sa raznim izveštajima o tajnovitom projektu kompanije pod nazviom Titan, ukjlučujući navode da je kompanija znatno smanjila svoje ambicije na ovom polju tehnologije. Kompanija i dalje ne odaje dodatne informacije o svojim namerama. Pre dobijanja dozvole, jedini pokazatelj da je Epl i dalje itekako zainteresovan za tehnologiju samovozećih automobila bio je komentar na novu državnu politiku vezanu za autonomna vozila.

Kada je zvaničnik kompanije upitan o skorašnjim dešavanjima, on je pitanja preusmerio na saopštenje koje je kompanija izdala u decembru koje se tiče navoda Nacionalne službe za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA).

,,Izjasnili smo se po navodima NHTSA zato što Epl vrši velike investicije u poljima mašinskog učenja i autonomnih sistema’’ izjavili su tada iz kompanije. ,,Ima mnogo prostora za primenu ovih tehnologija, uključujući i budućnost transporta, zato želimo da zajedno radimo sa NHTSA kako bi definisali najbolje prakse za celu industriju.’’ dodaju iz kompanije.

Ulazak novog igrača na scenu nas svakako raduje. Mi bismo bili veoma srećni kada bi nam se vozilo ponuđeno na otkup samo dovezlo na našu adresu. Smatramo da će jača konkurencija svakako doprineti razvoju tehnologije i ubrzati realnost u kojoj će vožnja automobila u situacijama kada ne želimo postati prošlost.