5 najjednostavnijih automobila ikada

Roze Fiat 500 ispred kafića

Postoji izreka da je jednostavnost najuzvišeniji vid sofisticiranosti. Nažalost, sa ovom izrekom se uopšte ne slažemo jer bi to značilo da je onda Mercedes-Benz S-Klase jedno prilično ružno vozilo. 

Iako je mnogim proizvođačima širom sveta jedan od razloga velikog broja prodanih vozila upravo implementacija najsavremenijih tehničkih dostignuća, neki od njih su se potrudili i da nam prikažu da i jednostavan dizajn automobila može biti primamljiv mnogim ljudima. 

Jednostavni automobili su bili veoma popularni nakon završetka drugog svetskog rata budući da su uspešno prevozili ljude od tačke A do tačke B, dok je njihova niska cena omogućavala da ipak budu pristupačni širokim masama. 

Kako biste imali jasniju sliku koliko je zapravo auto industrija napredovala kroz istoriju, u ovom tekstu smo, za vas izdvojili 5 najjednostavnijih automobila ikada, zato nastavite sa čitanjem da biste ih i saznali.

#1 Fiat 500 

Pričati o kultnim i jednostavnim automobilima a ne pomenuti legendarnog Fiata 500, na našim prostorima poznatijim i kao “Fiću” je pravi greh. 

Naime Fiat 500 je bio prilično inovativan kada je nastao davne 1957. godine. Imao je u motor u zadnjem delu vozila što je omogućilo da ovo vozilo bude znatno manje i lakše. Fića ima dvocilindrični motor sa vazdušnim hlađenjem, a ovo vozilo se često i dan danas može videti u dvorištima širom naše države.

#2 Trabant 601 

Ovo vozilo je dugo bilo apsolutni favorit širom država Istočne Evrope. Trabant 601 je predstavljao najjednostavnije ali, ujedno, i najjeftnije prevozno sredstvo

Trabant 601 pokreće dvotaktni i dvocilindrični motor a njegova spoljašnost je u potpunosti napravljena od Duroplasta, materijala koji se dobija obradom plastike. U periodu od 1964. do 1990. godine kada se ovaj autmobil proizvodio, doneta je samo jedna promena, a to je uvođenje četvorotaktnog  Volkswagen motora.

Beli trabant na trotoaru

#3 Lada Niva

Postoji legenda da su tokom 1970-ih godina vlasti Sovjetskog Saveza zatražili od kompanije Lada da napravi model off-road džip model vozila po imenu Niva, te da je tako ovo vozilo i nastalo. 

Lada Niva je, kao što smo maločas pomeuli, off-road džip vozilo koje je u svojoj suštini zapravo Renault 5 koji je napravljen na Land Rover šasiji. Lada Niva je zapravo hečbek vozilo koje je napravljeno da izdrži surove, sibirske puteve, a proizvodi se i dan danas. 

#4 Fiat Panda 

Večina “ekonomičnih” automobila je doživela vrhunac popularnosti početkom 1980-ih godina jer je tadašnja tehnologija dovoljno napravila da omogući široku proizvodnju jeftinih vozila po toliko niskim cenama da su proizvođači mogli dobro zaraditi od proizvodnje jednostavnih i jeftinih automobila. 

Jedan od najpopularnijih automobila tog vremena je svakako Fiat Panda koji je zbog svoje pouzdanosti i atraktivnog izgleda mamio kupce širom sveta.

#5 Daewoo Matiz

Za vreme proizvodnje modela Matiz, Daewoo je želeo da ovo vozilo bude što jednostavnije kako bi ga kupovali ljudi širom planete, bez obzira da li se nalaze u Uzbekistanu ili Kanadi. 

Međutim, nastanak ovog vozila, pre nego što je postalo Daewoo Matiz, vezuje se za čuveni Italdizajn koji je napravio ovaj auto i nazvao ga “Lucciola concept”, a nakon što je model odbijen od strane Fiata, Daewoo je preuzeo proizvodnju pod imenom Matiz. 

Dostupan je u hečbek modelu karoserije, ima petoro vrata i motor od 50 konjskih snaga, što ga čini idealnim autom za gradsku vožnju i ispunjavanje dnevnih obaveza. 

Otkup polovnih automobila

Vozila koja smo naveli u tekstu iznad su veoma jednostavna i pristupačna velikoj većini ljudi, pa su tako, ona, veoma popularna kako u svetu, tako i kod nas. 

Međutim, ukoliko imate neko od ovih ili bilo koje drugo vozilo koje planirate da prodate, kontaktirajte nas jer mi smo agencija koja se bavi otkupom polovnih automobila svih marki i modela, bez obzira da li se radi o vozilu koje je u ispravnom ili havarisanom stanju. Nisu nam bitni ni godište, a ni pređena kilometraža, već samo vaša želja da prodate automobil

Mi ćemo u najkraćem roku izaći na teren i otkupiti vaš polovni automobil. Dobićete fer i korektnu ponudu, a ukoliko se saradnja uspešno dogovori, keš isplaćujemo odmah na licu mesta.