3D štampane ,,Gume” koje traju večno (VIDEO)

Životni vek gume zavisi od mnoštvo faktora, stanja puteva, temberature, stila vožnje… Svakako je činjenica da će većina ljudi morati da menja pneumatike na svakih pet godina. Međutim, nova vrsta pneumatika izrađena tehnologijom 3D štampe nam dolazi iz francuske kompanije Michelin, a navodno ne bi morala da se ikada menja. Pogledajte o čemu je reč.

3D štampana Michelin guma

Na samitu novih tehnologija u Montrealu, Michelin je otkrio svoj ,,Visionary Concept” model 3D štampanog pneumatika. Za razliku od standarnih pneumatika ispunjenim vazduhom pod pritiskom, 3D štampana verzija ne mora da se napumpa.

Sigurno je da ova tehnologija neće skoro zašiveti. Ni kada taj dan dođe, ne očekujemo da vidimo mnogo ovih pneumatika na polovnim vozilima koje otkupljujemo.

Zapravo, njihov koncept je oblikovan u stilu pčelinje matice i inkorporira oblike pronađene u prirodi, kao što su korali iz mora i vazdušne vreće u ljudskim plućima. Ovakav dizajn onemogućava probušenje pneumatika usled uboda.

Obnovljiva dubina šare

Dok tradicionalni pneumatik vremenom gubi gazivni sloj usled konstantnog trenja sa površinom puta. Za razliku od običnih, ovi 3D štampani modeli ne gube zauvek sloj, već se novi dodatno štampa preko po potrebi. Brojni senzori ugrađeni u sam pneumatik prate stanje i pružaju informacije o performansama i održavanju u realnom vremenu.

Ove informacije se prenose preko aplikacije, preko koje pojedinici mogu da naruče 3D štampane zamene gazivnog sloja. Ovaj dodatni sloj se može prilagoditi različitim vremenskim uslovima kako bi nadoknadio uticaj koji okruženje ima na performanse.

Ekološki revolucionarno rešenje

Kao da koncept u kojem više ne bismo morali da brinemo o zimskim i letnjim gumama nije bio dovoljno impresivan, Michelin se potrudio da podigne lestvicu ovim konceptom. Vision pneumatik je izgrađen od prirodnih i bio-razgradivih materijala, uključujući prirodnu gumu, bambus, papir, limene konzerve i plastiku. Francuzi su takođe minimalizovali količinu gume u svakoj od ovih ,,organskih” pneumatika kako bi još više povećala ekološku efikasnost.

Ceo pneumatik je izgrađen od materijala koji se mogu reciklirati, što znači da kada dođe do kraja svog radnog veka (hiljade i hiljade kilometara po Francuzima), moći će bez problema da se reciklira.

Međutim, ovo je naravno samo prototip. Dok 3D štampači ne postanu svakodnevnica, moraćemo i dalje da se borimo sa zastarelim i ne-efikasnim pneumaticima izrađenim od gume. Iz Michelina navode da ne očekuju ovaj koncept za manje od 10 godina.