10 važnih saveta za kupovinu automobila

10 važnih saveta za kupovinu automobila

Ne znam da li ćete ih poslušati, ali svakako bi bilo dobro makar da pročitate tekst u nastavku, ukoliko ste odlučili da kupite automobil. bilo da kupujete nov ili polovan auto, valjalo bi da budete pažljivi i proverite sve pre nego što date novac.

Novac

Na prvom mestu je bitno da znate koliku sumu novca možete da izdvojite za kupovinu automobila. U suštini, preporučljivo je da visina cene automobila ne bude viša od polovine vaše godišnje zarade. Jedino takva investicija se smatra dugoročnom.

Takođe, važno je da znate i na koji način želite da izvedete tu transakciju. Naravno, najbolje je da imate gotov novac i njime kupite auto. Ako to, pak nije slučaj, razmislite o podizanju kredita ili kupovini vozila putem lizinga. Samo imajte na umu da će vam ipak biti potrebna određena suma za učešće, tako da bi trebalo da dobro razmotrite sve opcije, pa tek onda odlučite koja je najpovoljnija za vas.

Svrha kupovine automobila

Razmislite koja je svrha kupovine određenog modela automobila, odnosno zašta će vam primarno poslužiti: da li u poslovne svrhe ili za putovanja ili samo za vožnju po gradu. Postoji mnogo razloga za kupovinu automobila, a vi morate odlučiti zbog čega ga prvenstveno kupujete.

Nakon što ste razmislili o tome čemu će vam prvenstveno služiti automobil, biće vam mnogo lakše da donesete odluku koji tip i model vam najviše odgovaraju. Recimo, ako kupujete auto za prevoz robe primarno, sasvim je logičan izbor da se odlučite za kompi ili pik ap. Ako kupujete zarad odlaska na putovanja, a imate već automobil za grad, onda je najbolje da se odlučite za neki komforan, a posebno bezbedan auto i slično.

Vrsta automobila

Na osnovu malopređašnje tačke biće vam znatno olakšan izbor. Mnogo lakše ćete pronaći vrstu automobila koja je najpogodnija za vas i vaše potrebe.

Najbolje bi bilo da ne budete naročito zagriženi kada je marka automobila u pitanju. Na taj način ćete izbeći sve moguće greške. Ako ne budete tvrdoglavi i poslušate savet nekog dobronamernog prodavca, recimo, može vam pomoći da ne pogrešite u izboru.
Svakako bi trebalo da imate na umu da automobil koji sada kupujete treba da vam služi još dugi niz godina.

Ukoliko se dvoumite, najbolje bi bilo da zakažete test vožnju odeđenih modela i steknete potpunu sliku o prednostima i manama određenih modela.

Kupiti nov ili polovan automobil

Ovo je verovatno pitanje koje muči mnoge buduće vlasnike automobila i na njega je, u principu izuzetno teško dati pravi odgovor. Naravno da je preporučljivije kupiti novi automobil, ali ukoliko imate dovoljno finansijskih sredstava. Ukoliko to, pak nije slučaj onda ćete ipak morati da razmislite o kupovini polovnog automobila. Ali, tada morate biti naročito pažljivi, a posebno ako kupujete automobil preko interneta.

U svakom slučaju, ako ste već, zbog manjka finansijskih sredstava prinuđeni da kupite polovan automobil, idealno bi bilo da ga kupite od nekoga koga poznajete i za koga znate kako je održavao automobil.

Finansije

Bez obzira da li kupujete nov ili polovan automobil, svakako vam je u interesu da finansijska davanja budu što manja. Zato se dogovorite sa prodavcem o svim uslovima na vreme, kako biste izbegli moguće neprijatnosti.

Razgovarajte direktno sa prodavcem
Ovo je vrlo važan segment kupovine i vrlo je važno ne dozvoliti, što kaže naš narod da vas neko prevede žednog preko vode.

Većina prodavaca automobila igra na kartu da zaradi što više, zato je dobro da se prvo raspitate o cenama te vrste automobila i kod drugih prodavaca.

Svakako je najpreporučljivije da kupite automobil kod ovlašćenog dilera ili u ovlašćenom predstavništvu.

Kilometraža i gorivo

Svakako proverite kilometar sat i ako treba čak i zapišite pređenu kilometražu.
Uz to, raspitajte se da li automobil koji želite da kupite ide na benzin ili gas. To će umnogome uštedeti buduće dodatne troškove.

Troškovi osiguranjai okvirna cena registracije

Svakako, cena osiguranja je jedan od bitnijih elemenata za upoređivanje određenih automobila.
A što se cene registracije tiče i na nju bi trebalo da obratite pažnju, pošto smo svedoci porasta cene u poslednje vreme. Na taj način nećete doći u situaciju da imate neregistrovan auto, koji nećete moći da koristite jer nemate dovoljno novca da platite njegovu registraciju.

Troškovi održavanja

Iako ne možete znati tačnu sumu koja vam je potrebna za održavanje određenog automobila, u svakom slučaju je preporučljivo da se raspitate o osnovnim troškovima, poput promene ulja, svećica, paknova i sličnog.

Garantni uslovi

Ovo se odnosi na kupovinu novih automobila. Vrlo je važno da dobro razmotrite sve odredbe ugovora koji potpisujete i da dobro razmotrite sve situacije koje podležu garanciji.