Uber uveo električna vozila u Londonu

Sećate se šta to beše Uber? Ona kul aplikacija kojom jednostavno možete pozvati prevoz, odabrati vozača i model automobila koji bi po Vas došao, a koja je izazvala bes taksista u Srbiji i napravila pravu pometnju prošle godine? E pa, dok kod nas: “nisu ostvareni uslovi za Uber u Srbiji”, Uber je upravo uveo električna vozila u svoju ponudu automobila u Londonu.

Uber električna vozila u Londonu Nissan i BYD e6

Ekološki osvešćeni putnici će moći da pozovu Uber električna vozila i mirno kruziraju Londonom ne zagađujući životnu sredinu. Vrlo napredno u odnosu na naša taxi vozila koja su odavno spremna za otkup vozila za reciklažu ili auto otpad, zar ne? Evo kako je došlo do toga.

50 Uber električnih vozila na ulicama Londona do kraja septembra

I tako, dok se kod nas taksisti bune i ministarstva daju saopštenja da Uber neće uskoro dolaziti u Srbiju, London, kao prestonica Engleske ne samo što već godinama daje mogućnost građanima da iskoriste Uber app u Londonu i da naruče svoj prevoz, već od ovog septembra u svoju flotu vozila uključuju i električne automobile. Ni manje ni više nego 50 vozila!

Ovo ne čudi mnogo ako se zna da je Uber poznat kao “zelena kompanija” koja posluje odgovorno u odnosu na životnu sredinu, što je i višestruko puta pokazano upotrebom hibridnih vozila.

Hibridna vozila i sama Uber aplikacija kojom se može podeliti prevoz sa drugima je do sada već uštedela više od 1,300,231 milju u tonama ugljen dioksida u atmosferi!

Ipak, nisu odlučili da stanu tu, već su nova ideja zaštite životne sredine u ovoj kompanije – električni automobili za prevoz Londonaca i drugih mesta u svetu. Najavljeno je i proširenje Uber električnih vozila na barem još jedan grad u Engleskoj. Pretpostavljamo da bi to mogao biti Mančester.

Uber Nissan Leaf u Londonu

Uber električna vozila rezultat saradnje sa Nisanom i BYD-om

Do ovoga je došlo najviše zahvaljujući ostvarenoj saradnji Uber-a sa dve kineske i japanske kompanije. U pitanju su kineska kompanija BYD koja se bavi proizvodnjom automobila, kao i dobro poznata japanska auto kompanija Nissan.

Električna vozila koja će Uber koristiti u Londonu su impresivni Nissan Leaf, kao i BYD E6 koji predstavlja manje i kompaktno terensko vozilo. Sasvim dovoljno da komforno primi sve putnike od jednom i time dodatno utiče na uštedu energije. Bilo električne, bilo emisije ugljen dioksida, koje uopšte nema u varijanti potpuno električnih automobila. Ipak to je neka druga tema.

Nama ne preostaje mnogo toga osim da se nadamo da će i u Srbiju uskoro stići Uber, te će nas možda podstaći i da se odlučimo za prodaju starih polovnih vozila koja su odavno prevaziđena i sve više utiču na kvalitet vazduha u Beogradu i celokupnoj Srbiji. Da ne kažemo neku težu rečkao što je rečimo “zagađenost”. Do tada, želimo Britancima ugodnu vožnju i čistiji vazduh.