Toyotina premijera RAV4 hibrid-a na salonu automobila u Njujorku

toyota-rav4-hibrid

Paralelno sa predstavljanjem facelift modela RAV4, Toyota je 2. aprila na njujorškom auto salonu prikazala i hibridnu varijantu svog redizajniranog krosovera. Tako je najveća hibridna gama na svetu dobila novog člana – Toyotu RAV4 Hybrid 2016 sa pogonom na sva četiri točka (AWD).
Hibridni RAV4 model pokretaće pogonski sistem koji funkcioniše na principu Atkinsonovog ciklusu i koga sačinjavaju četvorocilindrični benzinski agregat zapremine 2,5 l, elektromotor postavljen iza prednje osovine i elektromotor smešten na zadnjoj osovini vozila. Tehnički detalji ovog tojotinog pogonskog sklopa nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da će on biti sličan kao kod Lexus NX300h modela koji je opremljen istim benzinskim motorom. Kod ovog bratskog modela ukupna pogonska jačina dostiže 198ks, za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 9,2 sekunde, a prosečna potrošnja je 5,1 l/100 km.
Snaga benzinskog agregata prenosiće se u većem delu vožnje na prednje točkove, sa podrškom prednjeg elektromotora, a u ekstremnim uslovima drugi elektromotor prenosi snagu i na zadnje točkove, čime se aktivira 4×4 pogon. U otežanim uslovima vožnje na klizavim i mokrim putevima ovaj električni sistem obezbeđuje izuzetno visok nivo sigurnosti i stabilnosti, a uz pomoć TSC sistema za kontrolu zanošenja prikolice (Trailer Sway Control system) omogućava krajnje jednostavu i potpuno bezbednu vuču prikolice sa maksimalnim teretom od 1,65 tone.
Inače, sve varijante facelift-ovanog RAV4 modela pretrpele su inovacije spoljašnjeg dizajna, eksterijera i značajna tehnološka unapređenja. Takođe, uvođenjem novih naprednih sistema asistencije vozaču, bezbednost putnika podignuta je na znatno viši stepen.
Novi RAV4 vizuelno će biti agresivniji, promenjena je maska hladnjaka, oba branika su redizajnirana, pragovi su ojačani i prošireni, a svi farovi na vozilu opremljeni su LED svetlima. Kabina je izrađena od visoko kvalitetnih materijala, fino dizajniranih i mekanih na dodir. Unapređenja enterijera podrazumevaju novi kožni upravljač i restilizovanu instrument tablu opremljenu novim multimedijalnim sistemom sa TFT kolor ekranom veličine 4,2 inča.
Bezbednosni sistemi kojima je novi tojotin SUV opremljen su impresivni. Pre svega tu je sistem 3600 Panoramic View Monitor sa četiri kamere koje na TFT displeju prikazuju ptičiju perspektivu automobila i panoramski pogled 3600 oko vozila. Novi RAV4 raspolaže i potpuno novim Toyota Safety Sense aktivnim sigurnosnim sistemom, a tu su i sistem povećane bezbednosti pre sudara, sistem koji upozorava na napuštanje saobraćajne trake, sistem automatskog aktiviranja dugih svetala, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, kao i adaptivni tempomat.
Restilizovana Toyota RAV4 zajedno sa svojom hibridnom verzijom u Evropi će biti promovisana na jesen, a na evropskom tržištu pojaviće se početkom naredne godine.