Rolls Royce predstavio svoj koncept vozila bez vozača

Već dugo vremena postoji ideja o vozilima koja će se kretati samostalno, bez prisustva vozača, kao u krajnjem slučaju i leteći automobili, vozila koja lebde i tome slično. Naravno, vozila bez vozača su znatno realniji koncept, a jedan od poslednjih, ili bolje rečeno prvih proizvođača automobila je upravo predstavio svoj koncept ovakvog vozila. Rolls Royce je predstavio novi koncept vozila bez vozača tj. automobila koji bi se kretao samostalno. Ovo je Vision Next 100.

Rolls Royce vision next vozilo bez vozača automobil autopilot

Automatsko vozilo, kako se još nazivao vaj tip vozila, koji je predstavio Rolls Royce naziva se Vision next 100, kao sličan odgovor na BMW-ov koncept “Za narednih 100 godina”. Rolls Royce Vision Next 100 je predstavljen u Londonu u Roundhouse-u 16. juna tj. juče. Rols Rojs vozilo bez vozača je dužine oko 5,8 metara a pokreće ga motor sa nultom stopom emisije štetnih gasova tj. zero emissions powertrain, kako se to kaže na engleskom jeziku.

Kako ističe britanski proizvođač luksuznih automobila, Rols Rojs, ovaj “bespilotni” tj. “bezvozački” automobil će biti veoma komforan, s obzirom na to da će iz njega biti uklonjeni svi elementi koji inače podrazumevaju vozačev deo prostora (volan, pedale, spuštena kontrol tabla), a između ostalog neće biti ni kontrol table kao takve.

Moglo bi se reći da je dizajn ovog vozila bez vozača takav da spolja asocira na veoma modernizovanu verziju starih oldtajmer automobila koje je Rolls Royce proizvodio. Boja ovog Rols Rojsa je objašnjena kao “kristalna voda svilenkastog odsjaja”, koji ima za cilj da učini automobil vizuelno laganijim i elegantnijim, s obzirom na dimenzije vozila i njegovu dužinu.

Rolls Royce Vision Next 100 driverless vozilo bez vozača

Ovaj bkoji je ipak manje sportski od pomenute BMW-ove verzije vozila za narednih 100 godina, i posmatrajući iz različitih uglova, zahvaljujći elegantnim linijama, unikatnom dizajnu i pomenutoj boji, odaje utisak kao da lebdi, ili možda bolje rečeno pluta, bez obzira na to da li automobil stoji u mestu ili se zaista kreće. Ovo donekle i jeste istina ako se zna kako izgledaju moderni brodovi, jahte i gliseri koji su takođe predstavljani kao vizionarski brodovi i plovila budućnosti.

Cilj Rols Rojsa i jeste bio da se postigne efekat potpune opuštenosti i lakoće upravljanja, s obzirom da se treba pretpostaviti da će Vas voziti niko drugi do robot odnosno program automobila. Lebdenje je esencijalni opis ovog vozila bez vozača.

Veštačka inteligencija kao mozak vozila i šofer Rolls Royce-a Vision Next 100

Vozilo bez vozača tj. automobil bez šofera budućnost Rolls Royce vision next 100

Ovo Rols Rojs vozilo Vision Next 100 će imati sopstveni kompjuterski sistem i virtualni asistent sistem, koji će imati mogućnost bukvalnog razgovora, nešto poput Siri opcije na mobilnim telefonima iPhone. Virtualni asistent u Rolls Royce vozilu će se nazivati Glas Elenore (Voice of Eleanor) u čast britanske glumice i modela nekih drugih vremena. Poput određene GPS navigacije, Vojs of Elenor će nagoveštavati i predlagati najkraće rute i načine kretanja vozilom do odredišta, ali će kao dodatak tome zapravo predstavljati i šofera, te će Vas samostalno i odvesti na odabrane destinacije.

Kao da ovo nije dovoljno, njena računarska pozadina omogućava i komunikaciju sa vlasnikom vozila predstavljajući bukvalnu sekretaricu i asistenta koji obaveštava vlasnika tj. putnika o njegovim nadolazećim obavezama koje su usaglašene i ažurirane u skladu sa ličnim mobilnim telefonom ili računarom vlasnika.

Celokupno futurističko vozilo je još uvek u fazi najave i koncepta, te Rolls Royce kompanija nije najavila kada bi se mogao naći u prodaji kao ni na koliko se novca procenjuje ovo vozilo. Kada se i to konačno dogodi, zar ne bi bilo interesantno da vozilo samo dođe na otkup vozila kada mu vreme za to bude došlo?

Do tad, maštajmo i slobodno kontaktirajte agenciju za otkup polovnih vozila koja će poslati do Vas svoju šlep službu ako imate potrebe da promenite svoj stari auto i sebi obezbedite neko modernije vozilo. Okej, možda ne baš ovog tipa, ali od nečega se mora početi.