Powerwall 2.0: stižu Tesla proizvodi izvan auto industrije

Elon Musk je unikatna ličnost i inspirativna osoba kada su u pitanju nove tehnologije. U tom duhu, CEO kompanije Tesla, je pre neki dan predstavio najnovije proizvode iz kompanije Tesla. Ipak, ovaj put to nisu bila električna vozila o kojima volimo da čitamo i da maštamo. Ovaj put je Tesla pokazala širinu svojih ideja, pa pored električnih automobila o kojima smo već pisali iako nismo imali priliku da ih otkupimo, ovaj put Tesla donosi solarne instalacije za kuću.

Tesla powerwall 2.0

Zelena Tesla još zelenija – solarna energija je budućnost

Pored toga što Tesla već proizvodi neverovatna vozila koje pokreće električna enrgija, time pokazavši da možemo biti odgovorni prema našoj životnoj sredini, ovaj put Tesla predstavlja svojim korisnicima nove tehnologije za izgradnju i električno snabdevanje kuće. Budućnost auto kompanije Tesla očigledno nije orijentisana samo na automobile. Elon Musk je predstavio Powerwall (Elektro zid) druge generacije, koji se koristi u modernim, održivim kućama.

Naime, nakon godinu i par meseci od prvog predstavljanja Powerwall-a, stiže nova, unapređena verzija ovog zida za skladištenje električne energije, koji sada dobija duplo veći kapacitet skladištenja. Powerwall 2.0 može uštedeti električnu energiju tako što poseduje kapacitet od 14.0 kilovat časova. Do kraja napunjen električni zid 2.0 može snabdevati prosečnu četvorosobnu kuću svetlom, utičnicama i frižiderom u prosečnoj četvorosobnoj kući. Naravno, uvek bi se mogle instalirati dodatne jedinice.

Dodajte tome i električno Tesla vozilo i dobijate uzor na koji bi veliki deo naše planete trebalo da se ugleda. Ovaj izum je veoma koristan pogotovo u predelima i zemljama visokog stepena insolacije. Ipak tu nije kraj Teslinim ambicijama za bavljenjem obnovljivim izvorima energije.

SolarCity krov crep

Pored Powerwall zida Tesla planira i solarne crepove

Naime, pored Powerall 2.0 verzije, Tesla je predstavila još jedan proizvod kompanije SolarCity, koju očigledno planiraju da otkupe u narednom periodu. Ovime se kompletira celokupno električno snabdevanje kuće, pošto je drugi proizvod zapravo solarni krov.

SolarCity je kompanija koju vodi Musk-ov rođak, a u planu je da Tesla otkupi udeo u ovoj kompaniji i nastavi svoju proizvodnju solarnih zidova i solarnog krova. Krov je veoma neobičan pošto predstavlja niz manjih crepova i krovnih ploča imitirajući tradicionalne materijale proizvodnje krova.

Da li će u budućnosti ista tehnologija pokretati Tesla vozila?

tesla električno vozilo i powerwall

Posmatrajući razvoj Tesla kompanije, dolazimo do zaključka da Tesla želi da preuzme snabdevanje električnom energijom u potpunosti na sebe, stvaranjem električne energije kroz solarne ploče, skladištenjem istih kroz snažne baterije velikog kapaciteta i upotrebivost kroz automobile.

Sve to zaokružuje visokim kvalitetom izrade i vrhunskim dizajnom. Nije nemoguće istu stvar primeniti i u praksi proizvodnje električnih vozila, kada stanice za punjenje automobila električnom energijom uopšte neće biti potrebne. Zanimljiva budućnost?